Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Луцьку покажуть рукопис Лесі Українки

Що відбудеться на Волині з нагоди 147-ї річниці від дня народження поетеси?
23 лютого, 2018 - 11:30

У Волинському краєзнавчому музеї можна буде побачити перлину колекції — рукописний зошит із записами народних пісень, зібраних Лесею Українкою та її сестрою Ольгою в 1890-х роках в селі Колодяжному. Цей безцінний музейний раритет має свою цікаву (навіть детективну) історію, яку розповість головний хранитель музею Наталія Пушкар. Через майже три десятиліття Климент Квітка, чоловік поетеси, «добрий та уважний друг», власним коштом видав ці пісні. Тож на всіх чекає зустріч із ще однією унікальною пам’яткою — виданням «Народні мелодії: з голосу Лесі Українки записав і упорядив Климент Квітка» (1917—1918 рр.). Будуть представлені й сучасні видання, в яких викладена пісенна спадщина Лесі Українки.

У родинній колисці Косачів у селі Колодяжному, в меморіальному Музеї-садибі Лесі Українки відбудеться відкриття виставки «Я писатиму в порозумінні з моїм мужем...» — до 138-ї річниці від дня народження фольклориста, ученого, музикознавця, юриста, чоловіка Лесі Українки Климента Васильовича Квітки.

Ще одна виставка, «Товаришки» — про творчу співдружність Лесі Українки та Ольги Кобилянської, — діє в музеї поетеси у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк
Газета: 
Рубрика: