Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Рівному представили повстанський «Кобзар»

Книга тривалий час зберігалася у бібліотеці криївки біля села Зозів
10 березня, 2016 - 11:35
ФОТО З САЙТА VOLYN.RIVNE.COM

У Рівному презентували унікальний «Кобзар» 1914 року, який зберігався у повстанській криївці. Багато років його потайки читали і перемальовували ілюстрації. Це раритетне катеринославське видання. Сьогодні в Україні є всього кілька його примірників.

Рідкісний «Кобзар» виставили у Літературному музеї Уласа Самчука. Це об’ємний 700-сторінковий том великого формату. Тверда обкладинка обтягнена міцною матерією, прикрашена тисненим рослинним орнаментом. У книзі до кожного твору подаються дати написання і першодруку, тут є російськомовні повісті Шевченка в українських перекладах. Видання оформлене оригінальними ілюстраціями, підписаними ініціалами «Б.С.».

«Кобзар» у музей приніс письменник Євген Шморгун. Книгу йому передав нині вже покійний рівнянин Олександр Богуцький. Багато років тому вона дісталася чоловіку від повстанця «Мороза». Тоді Олександр якраз закінчував десятирічку — навчався у рівненській чоловічій школі №2. Там підпільно діяла молодіжна націоналістична організація, пізніше розгромлена кадебістами. «Кобзар» зберігався у бібліотеці криївки біля села Зозів Рівненського району. Нею і відав повстанець «Мороз» (Борис Павлюк, який був родом із сусіднього села ). У 1948 році він передав видання Олександрові Богуцькому, сказавши: «Ти людина грамотна, подивишся — сам зрозумієш, яка ціна цій книзі. Вона не повинна загинути з нами у схроні».

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне
Газета: 
Рубрика: