Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Уроки Костюхнівки

На Волині відзначають соту річницю битви, яка дала початок незалежності Польщі
5 липня, 2016 - 12:48

Це волинське село, яке волею долі стало нині сусідом Рівненської атомної станції (її градирні видно з сільської дороги), 4—6 липня 1916 року було ареною героїчної боротьби військ на чолі з Юзефом Пілсудським проти військ Російської імперії. Для поляків у їхній історії Костюхнівка є тим же, чим для українців — Берестечко. Вони так само не перемогли в цій битві, за три дні липня під Костюхнівкою полягло до двох тисяч легіонерів Пілсудського. Останній опісля став президентом Польщі і казав, що його вояки тут захистили свою честь і честь Польщі. Поблизу села в тридцятих роках минулого століття насипали так звану Польську гору — на пам’ять про битву, в навколишніх лісах облаштували меморіал загиблих легіонерів. А кілька років тому поляки придбали приміщення старої школи в Костюхнівці й після реконструкції облаштували тут культурний Центр діалогу.

5—6 липня деталі та уроки битви під Костюхнівкою польські та українські історики обговорять на міжнародній науковій конференції «Перша світова війна на Волині». 30 липня розпочнеться спільне таборування польських харцерів та українських пластунів; вони та археологи з обох країн досліджуватимуть місця ймовірного поховання останків польських легіонерів. Їх ексгумують і урочисто перепоховають на меморіалі. Соту річницю битви відзначать історичною реконструкцією, в якій також братимуть участь поляки та українці.

Директор Костюхнівської школи Василь Давидюк розповідає, що маленьке волинське село стало відомим завдяки важливим подіям в історичній минувшині обох народів. Завдяки наявності в селі Центру діалогу, контакти між волинянами та поляками стають дружнішіми, партнерськими. Уже два роки діти з Маневицького району проводять спільні вакації з польськими ровесниками, а ті приїжджають на Волинь. Так пізнаються менталітет, історія та культура, це сприяє порозумінню. Особливо Давидюк хотів би відзначити велику допомогу поляків українським військовим, які перебувають у зоні так званої АТО. Через контакти в Костюхнівці з Польщі доставляли на схід нашим військовим і продукти, і амуніцію, і медикаменти, і навіть польові кухні.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк
Газета: 
Рубрика: