Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Уздовж фотовиставки газети «День»

Дніпропетровський політолог Владислав Романов: «На багато що доводиться дивитися іншими очима»
29 лютого, 2016 - 19:19
ФОТО ЮРІЯ СТЕФАНЯКА

Французьке слово vernissage означає урочисте відкриття художньої виставки. У Дніпропетровську урочисто 19 лютого була відкрита й почала працювати фотовиставка газети «День». Маємо всі підстави, якщо хочете, вважати, що це фотовернісаж.

Це велика подія в культурному житті регіону. На відкритті виступили голова обласної ради Гліб Пригунов, представники міських організацій, ректор Національного гірничого університету Геннадій Півняк, а також представники інших вищих навчальних закладів.

Недивно, що виставка привернула велику увагу ЗМІ і багатьох городян, які відвідали її. Серед них відома в місті й області особистість — Владислав Романов, депутат кількох скликань обласної ради, політолог.   

Так вийшло з огляду на низку обставин, що Владислав Євгенійович на фотовиставку потрапив уперше. Тим паче важливими є його враження й відгуки на представлену експозицію: «Виставка хороша і дуже потрібна. Особливо зараз, коли країна переживає вельми складний період у своїй історії. Ми це особливо відчуваємо в місті й області, які зіграли дуже важливу роль у протистоянні російській агресії. Можна прямо сказати, що хвиля сепаратизму й іноземного вторгнення розбилася об Дніпропетровщину, як об кручу. І тепер значення регіону ніскільки не зменшилося. Навпаки чим агресивніше поводяться загарбники та їхні посібники, тим більше значення для проведення АТО надається області. Можливо, через це фотовиставка користується великим і таким заслуженим успіхом».

«ЗОЛОТО КРАЇНИ» / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КЛИМЕНКА

Чимало людей, зокрема й наш гість, зауважили, що найважливішим компонентом є презентація на виставці робіт не лише професіоналів, а й аматорів. При цьому рівень їхніх робіт аніскільки не поступається творам визнаних майстрів.

Особливо наш співбесідник виділив роботи «Тато їде на війну», «Золото країни» і «Він і вона» (портрет подружжя Порошенків). «Дуже сильне справляють враження. Фотовиставка частина нашої історії і в жодному разі не можна втратити навіть невелику частину як свідчення подій поки що близького минулого, — говорить Владислав Романов. — Із зрозумілих причин військові й політичні події займають велику частину експозиції. Через що вона має характер репортажу. Час такий...

Фотовиставка справляє величезне враження своєю емоційною дією. Багато треба пропустити через себе, і це нелегкий процес, але вкрай необхідний. Після неї багато на що доводиться дивитися іншими очима.

І ще дуже важливо, що представлені роботи вимагають великого осмислення. Це складний і тривалий процес...»

Нагадаємо, що Фотовиставка «День»-2015 у дніпропетровській галереї «АртСвіт» (вул. Січових Стрільців, 4А) триватиме до 3 березня. Поспішайте побачити!

Юрій РАЙХЕЛЬ
Газета: 
Рубрика: