Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ваші герої — це ваші читачі»

Власна кореспондентка газети «День» на Вінниччині Олеся ШУТКЕВИЧ провела з учасниками ЛШЖ інтенсивний майстер-клас
15 липня, 2019 - 19:05

Новий тиждень у Літній школі журналістики «Дня» розпочався із зустрічі незвичного формату. «Сьогодні я буду ставити вам запитання, а не навпаки»,— так почала розмову Олеся ШУТКЕВИЧ, власна кореспондентка «Дня» на Вінниччині, лауреатка редакційної премії імені Михайла Василевського 2019 року. Адже правило редакції — запрошувати для зустрічі з молоддю кращих із різних середовищ. 

Пані Олеся не просто поспілкувалася з «літньошколярами» про роботу власного кореспондента та журналіста загалом. Зустріч стала справжнім практикумом, учасники школи почули багато чітких та корисних порад, які знадобляться для майбутньої професії журналіста: як «вибудувати» хороший матеріал, які прийоми використати, що робити з емоційним вигоранням та які особливості роботи власного кореспондента.  

Олеся Шуткевич переконана, що крутим журналістом можна бути не лише у столиці, а й на місцях. Важливо сформувати своє коло експертів та віддаватися професії на повну. Власкор повинен ловити атмосферу громади, у якій він живе, бути її частиною — це про журналістику участі. «Якщо ви починаєте працювати на місцях, ви маєте стежити за усім, що відбувається, і транслювати найважливіше і найцікавіше на всеукраїнський рівень», — порадила нам журналістка. 

Кореспондентка поділилася власним досвідом і закликала «літньошколярів» не лінуватися — бути сміливими й постійно відчувати свою соціальну відповідальність. Журналіст має вміти балансувати у матеріалах, робити їх такими, щоб кожна людина захотіла і змогла прочитати. Також важливо чітко уявляти свого читача і розуміти мету, для чого ти пишеш. 

«Якщо ви в журналістиці, просто щоб заробити, то ви не сюди прийшли. Без любові до професії тут нема чого робити», — зазначила Олеся Шуткевич. А про свій «День» пані Олеся розповіла, що він для неї, як корабель, де вона допомагає напинати вітрила, щоб завжди дув попутний вітер! 

ВРАЖЕННЯ  

Аліса ПОЛIЩУК, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

— Одна з кращих зустрічей за цей період Літньої школи. Олеся Шуткевич провела неймовірний майстер-клас. Дуже корисні поради, лайфхаки та ідеї для майбутніх публікацій! 

«Вихід один: перевернути тему з ніг на голову і йти далі!» — цікава фраза пані Шуткевич про те, як писати на складні теми.

Такі уроки має отримати кожен журналіст, який планує працювати в регіональних медіа. 

Олександр ШАРIПОВ, Запорізький національний університет:

— Зустріч була дуже насиченою. Олеся Шуткевич «пройшлася» цікавими аспектами написання журналістських матеріалів та дала корисні поради. 

Мені запам’яталася фраза: «День» — це не за гроші, а за ідею». І справді, в журналістиці важливо трошки інше — комерційна складова теж є, але вона не повинна стояти на першому місці! 

Василь СЕМЕНЧЕНКО, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя:

— «Ваші герої — це ваші читачі», — сказала Олеся Шуткевич, надихаючи нас на перші кроки до активної комунікації. Вийшов надзвичайно легкий практикум, який змусив мене переглянути свої погляди на професію журналіста. Було враження, неначе ми і лектори, і респонденти водночас. Під кінець зустрічі навіть не хотілось розходитись, а заварити чаю і так просидіти до ночі.  

Євгенія ШЕВЦОВА, Літня школа журналістики «Дня»-2019, фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»
Газета: 
Рубрика: