Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Важкий Мінськ

На черговій зустрічі Тристоронньої контактної групи погодили, на яких ділянках уздовж лінії зіткнення буде в першу чергу проведено розмінування
10 грудня, 2015 - 11:42

У вівторок у Мінську завершила роботу Тристороння контактна група з питань врегулювання конфлікту на Донбасі. Учасники зустрічі погодили пропозицію робочої підгрупи з безпеки щодо того, на яких ділянках уздовж лінії зіткнення буде в першу чергу проведено розмінування з урахуванням їхньої інфраструктурної та гуманітарної значущості. Нагадаємо, що саме після того, як переговорники дійшли до такого важливого питання, як розмінування територій, бойовики розпочали активізацію, яка зараз сягає від 30 до 50 обстрілів в день. Окрім того, помічається регулярне посилення скупчень терористів, наприклад, на Бахмутській трасі, в селищі Желобок тощо. Все це говорить не лише про провокації, а й про наступальну тактику бойовиків. Саме активність терористів ускладнює перебіг переговорів і ставить під сумнів ефективність процесу розмінування, адже в такому разі неможливо гарантувати, що розміновані території не будуть заміновані знову.

Українська сторона наполягає на тому, що представники СММ ОБСЄ повинні отримати доступ до всієї території Донбасу, у тому числі до непідконтрольної Україні частини українсько-російського кордону.

Водночас представник контактної групи з гуманітарних питань Ірина Геращенко повідомила, що у списках СБУ на 8 грудня значаться 140 полонених, які перебувають в катівнях терористів. Йдеться як про військових, так і про цивільних громадян. «Ми володіємо інформацією про місцезнаходження близько 50 заручників, — повідомила на своїй сторінці в Facebook Геращенко, — інших потрібно шукати — і це також потребує більш активної позиції Червоного Хреста і ОБСЄ, а не лише констатації факту, що їх не допускають, і чергового занепокоєння». Загалом Ірина Геращенко назвала враження від переговорів «гнітючим». Із 50 заручників як мінімум половина мають хвороби і важкий психологічний стан, складні діагнози, серед них є жінки. До того лунали заяви, що остаточний обмін заручниками за форматом «всіх на всіх» має бути реалізованим до кінця цього року. Окрім того, СБУ повідомляє, що безвісти на Донбасі зникла 741 людина.

Валентин ТОРБА, «День»
Газета: 
Рубрика: