Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Від найбільшої у світі писанки до круїзу по Дністру

На Буковині розробляють нові туристичні маршрути
15 серпня, 2017 - 10:22
ФОТО З САЙТА TIM-TALLER15.LIVEJOURNAL.COM

У безлюдному важкодоступному куточку Буковинських Карпат — на горі Томнатик (1565 м) у радянські часи діяв надсекретний стратегічний об’єкт протиповітряної оборони — радіолокаційна станція, потужні радари якої «моні торили» все небо Європи (на фото). «Памір» — таким був кодовий військовий позивний РЛС, гігантські куполи радарів якої стоять майже на самому кордоні з Румунією. У середині 90-х військові полишили цей об’єкт і його споруди, що нагадують будівлі прибульців, та численні приміщення інфраструктури стали занепадати. Не раз їм мали намір дати «друге дихання». Позаяк сніг на горі Томнатик лежить із жовтня до травня, тут хотіли створити тренувальну базу олімпійців або потужний туристичний об’єкт. Намірам перешкоджала майже цілковита відсутність доріг. Сьогодні ситуація з ними потроху змінюється на краще, і щоб дати поштовх розвитку туризму на Буковині, до Дня незалежності України на горі Томнатик проведуть музичний фестиваль із різноманітними атракціями: джипінгом, демонстрацією кінофільмів, гуцульською кухнею тощо. Родзинкою має стати найбільша у світі писанка, яку буде видно із космосу. У писанку розмалюють один із п’яти куполів колишньої радіолокаційної станції.

«Протягом тижня купол будуть розмальовувати шестеро художників зі Львова, щоб у день фестивалю, 26 серпня, його учасникам та гостям могли представити готову писанку рекордного розміру, — розповідає автор ідеї начальник відділу туризму Чернівецької облдержадміністрації Володимир Фурдига. — Плануємо, що протягом п’яти років поспіль будемо розмальовувати по одному куполу-писанці. Сподіваємося, ідея сподобається і буде приваблювати не лише туристів з України (яких уже й на нинішній фестиваль очікуємо з декількох областей), але й з-за кордону. Потенціал «Паміру» дуже великий. Якщо знайдеться інвестор, готовий вкласти гроші у його розвиток, на горі Томнатик може з’явитися цікавий туристичний об’єкт, а наш проект, маємо надію, приверне до нього увагу».

Перед відкриттям першої гігантської писанки і початком фестивалю, його гості та учасники, за словами В. Фурдиги, піднімуться на найвищу гору Буковинських Карпат — Яровицю (1589 м), де встановлять державний прапор України. «Сходження на Яровицю також має стати традиційним. Чомусь всі їдуть підкорювати Говерлу, забуваючи, що у Карпатах є й інші високі гори», — каже керівник туризму Буковини.

Оскільки найменша в Україні Чернівецька область окрім гір має не менш мальовничі рівнинні райони, обласний відділ туризму працює над іще одним проектом. «Маємо намір пустити по Дністру дводенний круїз у межах Чернівецької, Тернопільської та Івано-Франківської областей. Це дозволить туристам насолоджуватися красою Дністровського каньйону, дізнаватися про природні багатства, історію та культуру одразу трьох західних областей, — каже В. Фурдига. — Наразі на Буковині розробляємо два види сухопутних маршрутів: культурний та релігійний, а запустити круїзи плануємо вже з весни наступного року».

Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці
Газета: 
Рубрика: