Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вільнюс відсвяткує 700-річчя з Пінзелем

Колекцію шедеврів Львівської галереї мистецтв покажуть у Литві
16 лютого, 2022 - 14:20

Сьогодні, 16 лютого, в Національному музеї «Палац Великих князів Литовських» у Вільнюсі відбудеться відкриття міжнародної виставки творів «Містика барокової скульптури: Йоанн Георг Пінзель та інші майстри Львова XVIII ст.» із колекції Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Подія присвячена святкуванню 700-річчя столиці Литовської Республіки. Про це «Дню» розповів генеральний директор ЛНГМ Тарас ВОЗНЯК: «Двадцять шедеврів найкращих майстрів Львівської школи скульптури XVIII ст., серед яких, зокрема, — Йоанн Георг Пінзель, Францішек Олендзький, Антоній Осінський, Томас Гуттер та Ян Оброцький, експонуватимуться з 16 лютого до 22 травня 2022 року у відбудованому палаці Великих князів — символі литовської державності», — говорить Тарас Возняк.

Щодо Майстра Пінзеля, то публіці демонструватимуть шість робіт його різця, а саме: «Івана Хрестителя», «Богоматір», «Святого Фелікса з дитям», «Святого Флоріана», «Святого Якима» та «Розп'яття».

«Зібрання Львівської галереї мистецтв, яке є частиною Музейного фонду України, представить на виставці особливості розвитку скульптури пізнього бароко у Львові та регіоні львівської культурно-мистецької гравітації», — зазначає директор ЛНГМ. І додає, що партнери виставки — Посольство Литовської Республіки в Українi та Посольство України в Литовській Республіці.

ДОВІДКА «Дня»

Майстер Пінзель (1707 або 1720 — 1761 або 1762 рр.) — галицький скульптор середини XVIII століття, представник пізнього бароко і рококо. Зачинатель Львівської школи скульпторів. Автор дивовижних храмових скульптур, пластика яких вражає.

Варто додати, що на поточний рік Львівська національна галерея мистецтв запланувала кілька міжнародних проєктів. З країнами Балтії — в тім числі. Приміром, восени відбудеться спільна подія ЛНГМ з Талліннським музеєм лицарських орденів — ідеться про виставку «За вірну службу» в Палаці Потоцьких у Львові, де будуть представлені нагороди із естонського музею, які є унікальними для світових колекцій. Нагороди перебуватимуть «у компанії» портретів своїх сучасників (переважно — зі збірки ЛНГМ), тобто осіб, котрі їх носили. У ЛНГМ обіцяють, що атмосфери до нової музейної розповіді додаватимуть відповідні предмети гардеробу та новітні технології.

На фото: Підготовка до відкриття виставки «Містика барокової скульптури: Йоанн Георг Пінзель та інші майстри Львова XVIII ст.» із колекції Львівської національної галереї мистецтв у музеї «Палац Великих князів Литовських» у Вільнюсі

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів. Фото надано організаторами події у Вільнюсі
Газета: 
Рубрика: