Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Військові називали її своїм янголом...

Почесною громадянкою Ужгорода посмертно стала найстарша волонтерка Закарпаття
30 серпня, 2018 - 09:46

92-річну Катерину Омельчак військові називали своїм янголом, й уже місяць вона оберігає їх з Царства Небесного.

Днями відбулася сесія Ужгородської міської ради. Посмертно звання почесного громадянина Ужгорода присвоїли загиблим військовослужбовцям капітану Валерію Тихоновському і прапорщику Андрію Сипавці, а також громадсько-політичній діячці Катерині Омельчак.

Ініціативу присвоїти звання пані Катерині оголосили волонтери Руху підтримки закарпатських військових, військові ветеранські організації та 15-й окремий гірсько-піхотний батальйон 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ.

«Найстарша волонтерка в Україні ніколи не переставала допомагати нашому батальйону, а її добра справа розпочалась ще до війни. Невпинна, завзята, щира патріотка та волонтерка не зупинялася ніколи, і лише смерть змогла їй перешкодити. Найменше, що ми можемо зробити — попросити вас надати їй почесне високе звання, найменше, що можете ви — проголосувати за це. Нехай пам’ять про неї буде з нами і з майбутніми поколіннями ужгородців як взірець волонтерства, любові до людей, до України», — йшлося у зверненні військових до депутатів на сторінці батальйону у «Фейсбуці».

Для волонтерів Катерина Омельчак стала прикладом того, як треба боротися за правду та перемогу. Вона десятиліттями підтримувала військових, на Різдво та Великдень радувала їх домашніми смаколиками, тішила вітальними листівками. З початку війни жінка щомісяця приносила волонтерам більшу частину своєї скромної пенсії, брала участь у різноманітних заходах і патріотичних зустрічах з молоддю. Померла Катерина Омельчак 1 серпня, а місце її спокою прикрасив великий вінок улюблених кольорів: жовтих соняхів, блакитних хризантем, чорної горобини та червоної калини.

Вікторія ЖУЙКО, Ужгород
Газета: 
Рубрика: