Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Внутрішня «духовна інвестиція»

Новинка «Дня» — в Національній бібліотеці України імені В.І.Вернадського
29 жовтня, 2019 - 18:31

Перше в Києві представлення «Дня вдячності» відбулося, як зазначила головний редактор газети «День» Лариса Івшина, в «душевно зігрітому залі». У відділі зарубіжної україніки НБУВ — виставка книг про постаті, яким присвячена новинка «Дня», а на екрані — їхні портрети чи фото. Усе налаштовує на розмову про людей, які заслуговують на нашу вдячність.

«Сума локальних невдячностей забезпечує загальний неуспіх країни. І тому нам обов’язково потрібно перемикнутися від стану жертви, від стану, коли чекають чогось від світу, — до етапу повноцінно розвинутої особистості й країни, яка здатна взяти відповідальність на себе, здатна бути вдячним тим, хто зробив щось для неї, особливо в найстрашніші її періоди. Зокрема, це стосується часів Голодомору й геноциду. Як виявилося, ця тема зараз дуже актуальна», — зазначила Лариса Івшина.

Ця книга провжує справу газети, яку вона вже здійснює понад 20 років, що відзначив директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський, зауваживши, що «День» — це одна з потужних сил, яка формує і консолідує українську історичну пам’ять. А також, як додав доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал, «олюднює історію» і розповідає про нашу минувшину й сучасність у загальноєвропейському контексті.

Як наголосив упорядник видання, редактор газетної рубрики «Історія та «Я» Ігор Сюндюков: «Я вважаю, що ця наша книга є внутрішньою інвестицією, причому духовною інвестицією в Україну. Вона буде повернена з відсотками, але зовсім в іншому сенсі — через зрушення в нашій суспільній свідомості, на що ми й сподіваємося».

Більше подробиць про презентацію і екскурсію з представленням українських рукописів і стародруків — у найближчих випусках «Дня».

Марія ЧАДЮК, «День», фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: 
Рубрика: