Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ви знаєте свої цифрові права?

Для дітей, батьків і вчителів створили онлайн-курс із безпеки в інтернеті
29 вересня, 2020 - 11:33

Українським дітям і всім бажаючим пропонують долучатися до онлайн-курсу «Цифрові права та безпека для дітей». Його створили учасниці ГО «МІНЗМІН», яка займається втіленням ініціатив громадської освіти у співпраці із Міністерством цифрової трансформації України та Європейським союзом. Навчальний курс розрахований на дітей віком від 13 до 18 років та дорослих, які хочуть посилити свої цифрові компетенції, дізнатися про власні права у цифровому світі та бути обізнаними із загрозами та  небезпеками в інтернеті. 

— Світовий досвід показує, що достатньо 18 хвилин, аби від дитини отримати фото її оголеного тіла. Третина порнографічних матеріалів, які підпадають під класифікацію «дитяча порнографія», зроблені самими дітьми. Щомиті 50-70 тисяч інтернет-юзерів намагаються встановити контакт з дитиною задля сексуальної експлуатації. Також дослідження показали, що близько 50% дітей у світі страждають від кібербулінгу. Впливати на ситуацію можливо лише спільними зусиллями — батьків, дітей і вчителів, — наголошує директорка департаменту євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації України Гульсанна МАМЕДІЄВА.

Експерти кажуть, що дорослі і діти нерідко зустрічаються з порушенням своїх прав в інтернеті, але як діяти — не знають. Також часто не розуміють найнеобхіднішого:  як захистити свої акаунти, що робити, якщо знайшли двійника в соцмережі чи коли ваші телефони розмістили в інтернеті, або коли побачили неправдиву інформацію у соцмережі про себе. Дуже важливо це знати дітям, які через карантин все більше часу проводять в інтернеті.

— Тема цифрової безпеки і прав дітей є дуже актуальною. Разом з тим на цю тему дуже мало інформаційних освітніх матеріалів саме українською мовою. Коли ми почали розробляти курс, то визначили два основних акценти: інтерактив і простота. Теми — складні, але ми доноситимемо їх доступно. На початку проєкту ми хотіли залучити близько 500 дітей, але після двотижневої відкритої реєстрації у нас вже — дві тисячі. Це свідчить про актуальність проблеми, — розповіла стипендіатка Європейського союзу, авторка програми Вікторія ОМЕЛЬЧЕНКО.

Співавторка курсу, юристка та експертка з цифрових прав Анастасія АПЕТИК додала, що курс дає відповіді на наступні питання: як убезпечити дитину в мережі, які права є у дитини онлайн, з якого віку можна реєструватися у соцмережі неповнолітньому, як перевірити правдивість інформації в мережі тощо. Курс розвиває навички з медіа-грамотності, ІТ-грамотності та грамотність в галузі інформаційно-комунікаційних технологій.

—  Розробляючи програму, я згадала слова Василя Сухомлинського: «Діти повинні жити у світі краси, гри, казки, малюнка, фантазії та творчості». Наш курс — дуже яскравий, динамічний, складається із дев’яти відео та семи тем. Дуже рекомендуємо його проходити батькам, вчителям з дітьми віком від 13 до 18 років. Розповімо про цифрові права, основи безпеки та навички критичного мислення. Ми підготували чек-листи, за якими діти зможуть перевіряти свої знання відразу, щоб були максимально включені у курс. У нас відкритий чат для спілкування, працюють електронні пошти, — розповіла Анастасія.

Оксана МИКОЛЮК, День»
Газета: 
Рубрика: