Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В’ячеслав ЮТКIН: «Вважаю це своїм обов’язком»

У Львові через 12 років по смерті встановили надгробок відомому українському поетові
16 грудня, 2020 - 19:13
ІГОР РИМАРУК

З року в рік, а особливо — кілька останніх років, і у соціальних мережах, і у ЗМІ порушувалося питання про встановлення пам’ятника на могилі Ігоря Римарука, що на Личаківському кладовищі.

«Знаєте, що таке посмертне сирітство?., — писав, зокрема, 2018-го на своїй сторінці у ФБ поет Віктор Мельник. — На початку липня йому мало бути 60, на початку жовтня — 10 років, як Великий Поет відлетів у засвіти. На могилі — ні пам’ятника, ні хоч би скромної гранітної плити...».

«... Надмогильний пам’ятник не перевищує й 30 тисяч гривень. Могли б за ці невеликі кошти спорудити його колишні дружини, реєстровані в паспортах і шлюбом у церкві, знані й не дуже, донька... Було б по-християнськи. Могли б НСПУ, Асоціація українських письменників як для свого колишнього президента, літературні журнали, в яких редагував і працював, Міністерство культури України, де був радником з питань книговидання, Львівська міська рада... Але ж «люди втратили орієнтир», словами самого ж Ігоря Римарука. І це також він: «Розгублене юне покоління з бодуна//Покальчука читає й Жадана»...», — зазначала минулоріч у публікації для Інтернет-ресурсу «Діло» журналістка Оксана Ровенчак.

«Дуже прикро», «Сумно і соромно...»,  «Поховали на Личаківському — то честь. І забули — то безчестя для Львівської влади і громади. Ганьба», — відгукувалися користувачі соціальних мереж. І справа не зрушувала з місця... 

І тепер сумно, бо нема Римарука, але вже не соромно! Сьогодні, 17 грудня, на Личакові відкриють пам’ятник Ігореві Миколайовичу. Про це «День» інформував відділ маркетингу BANKHOTEL. «Наш готель, у лиці його власника, Юткіна В’ячеслава Михайловича, неодноразово був ініціатором різноманітних культурних подій, метою яких є популяризація, подяка та вшанування визначних імен, які зробили визначний внесок у розвиток нашої держави. Одним з таких людей є Ігор Римарук — один з найвизначніших поетів другої половини ХХ ст., лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, президент Асоціації українських письменників», — зазначено у повідомленні.

Сам В’ячеслав Михайлович розповідає про свою ініціативу так: «Прочитав у «Дні» цікавий матеріал, присвячений пам’яті поета Ігоря Римарука, який трагічно загинув у Львові. Він надзвичайно талановитий поет, лауреат Шевченківської премії. Коли я побачив на Личаківському кладовищі його занедбану й напівзруйновану могилу, стало боляче. Лауреатів Шевченківської премії не так багато, щоб ми могли собі дозволити таку байдужість до них. Я знаю, що були звернення Спілки письменників України в усі можливі інстанції з клопотанням про пам’ятник, але вони залишилися без відповіді. Ми вирішили готелем встановити Ігореві пам’ятник на Личаківському кладовищі і в такий спосіб віддати йому належне, тому що він — один з найталановитіших поетів України 1980—1990-х.

Вважаю це своїм обов’язком і тому, що він — мій однокурсник по факультету журналістики КДУ. Ми вчилися в одній групі.

Його вірші, без перебільшення, — світове надбання. Вони перекладені багатьма мовами світу. А знайомі з його творчістю, за великим рахунком, тільки літературознавці.

Тим самим ми хотіли б відродити інтерес до його творчості.

Я вдячний відомому архітектору України Вікторові Кудіну, який погодився зробити проєкт пам’ятника».

Церемонія відкриття пам’ятника Ігореві Римаруку запланована на 13.00. Опісля в BANKHOTEL відбудеться вечір його пам’яті.

Розповідь про перебіг подій та розмова з В’ячеславом Юткіним — у наступних числах «Дня».

ДОВІДКА «Дня»

Ігор Римарук народився 4 липня 1958 року в селі М’якоти, що на Хмельниччині. Закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Тараса Шевченка.  

Працював у пресі та видавництвах. Був головним редактором журналу «Сучасність», завідувачем редакції сучасної української літератури видавництва «Дніпро», членом Спілки письменників України, віцепрезидентом Асоціації українських письменників. Упорядкував антологію нової української поезії «Вісімдесятники».

Лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка. Радник міністра культури з питань книговидання.

У жовтні 2008 року у Львові Римарука насмерть збила машина.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів
Газета: 
Рубрика: