Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як кордон впливає на соціально-економічний розвиток територій

В Ужгороді відбулася дискусія експертів
11 листопада, 2022 - 20:01

        Ужгородський «Центр аналізу регіональних ризиків (ЦАРР)» другий рік поспіль системно працює у царині траснформації транскордонного співробітництва України з її сусідами — членами Євроспільноти - задля запровадження на наших митницях і прикордонних переходах стандартів ЄС та адаптації нашого законодавства у зовнішньоекономічній сфері до цих вимог. З цією метою 9 листопада ЦАРР спільно з Ужгородським національним університетом та Словацькою асоціацією зовнішньої політики організував і провів дискусію «Кордон та його впливи на соціально-економічний розвиток» у рамках реалізації проекту «Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною» («Safe and Inclusive Border between Slovakia and Ukraine» — SIBSU).

         Учасники дискусії — українські та словацькі фахівці та експерти - обмінялися досвідом управління кордонами, викладання дисципліни «Прикордонні студії» та суміжних дисциплін, повязаним із транскордонним співробітництвом у Пряшівському університеті, а також обговорили різні аспекти впливу кордону на життя та економіку прикордонних регіонів України і Словаччини.

        Модерували дискусію керівниця Центру аналізу регіональних ризиків, заслужена діячка науки і техніки України Світлана Мітряєва та проректорка з науково-педагогічної роботи УжНУ, доктор політичних наук професор Мирослава Лендьел.

        Реалізація міжнародного проєкту такого рівня стало складним заданням для команди ЦАРР, а продовження його реалізації в умовах повномасштабної війни — справжнім викликом. Як зауважила Світлана Мітряєва «незважаючи на всі виклики і труднощі, ми достойно виконали нашу частину проєкту, який на сьогодні є вже майже завершений. Було проведено низку дуже важливих заходів як на території Словаччини, так і на території України. Також хочу висловити вдячність нашим словацьким партнерам, які незважаючи на дуже велику напругу прийняли рішення про продовження проєкту».

       Упродовж 2021-2022 років в рамках проєкту створено ряд посібників присвячених актуальним темам повязаним із управлінням кордоном (кінологія, протидія торгівлі людьми та незаконним трансфертам коштів через кордон, впровадження сучасних технологій в рамках митного контролю та ін.), проведено тематичні семінари, тренінги, курси вивчення словацької та української мови на території Словацької Республіки за участі співробітників Державної прикордонної служби України, Державної митної служби України та їх словацьких колег, а також заплановано навчальні візити до Норвегії, проведення курсів кризового реагування.

Позицію директора ЦАРР поділяє і професор Мирослава Лендьел: «ми дуже плідно працювали у лютому — це була робота повязана і з практиками, і експертами, і науковцями. І надзвичайно цінно, що після 24 лютого було прийято рішеннями трьома командами партнерів з України, Словаччини та Норвегії — без сумніву проєкт буде трансформованим, але продовженим. Фактично зараз він уже приходить до своєї фінішної прямої і ми вже можемо говорити про чимало його результатів».

       Заступник директора Центру аналізу регіональних ризиків Анатолій Головка презентуючи основні здобутки зазначив, що згаданий міжнародний проєкт реалізується широким колом учасників — Бюро прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Президії поліцейського корпусу МВС Словаччини, Митним директоратом Словаччини, словацькою Асоціацією зовнішньої політики у партнерстві з Державними прикордонною та митною службою України, УжНУ, Пряшівським університетом та Центром аналізу регіональних ризиків за підтримки «Apenhet» (Норвегія) з метою обміну сучасним передовим досвідом та підвищення рівня професійної підготовки персоналу силових структур, який залучений до виконання службових обовязків на Українсько-Словацькій ділянці кордону.

До дискусії долучились і учасники ознайомчих візитів та стажувань в Словаччині, представники Державної прикордонної служби України —  начальниця групи міжнародного співробітництва Чопського прикордонного загону Наталія Хоружа; керівниця прес-служби Чопського прикордонного загону Олена Трачук, які висловили вдячність за можливість долучитись до спільної реалізації проєкту, а очільниця юридичного управління Закарпатської митниці професор Лілія Дорофеєва підкреслила важливість таких міжнародних проєктів як з точки зору навчання персоналу, так і для вдосконалення системи митного контролю.

    Словацькі партнери проєкту — директор прикордонної поліції Ладислав Хабречек, начальник відділу комунікації Митної адміністрації Словацької Республіки Яна Нимрихтерова — висловили готовність продовжувати співпрацю і в подальшому, підтримувати Україну на її шляху до перемоги, успішної євроінтеграції та повоєнного відновлення.  Старший науковий співробітник Словацької асоціації зовнішньої політики, радник Премєр-міністра Словацької Республіки доктор політичних наук, професор Александр Дулеба повідомив, що проєкт «Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною» — це тільки початок, оскільки існує широкий спектр можливостей для подальшої співпраці як в сфері управління кордонами, так і в питаннях транскордонного співробітництва, розвитку університетської освіти і т. д.

      Зі свого боку Центр аналізу регіональних ризиків продовжуватиме свою роботу не тільки над успішним завершенням даного проєкту, але й над подальшими ініціативами орієнтованими на зміцнення стійкості України в сучасних складних умовах, розвитком добросусідства та транскордонних контактів із країнами ЄС, сприяння інтеграції України в євроатлантичний цивілізаційний простір.

 

Василь Ільницький, для «Дня», Ужгород
Рубрика: