Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як живуть українські іммігранти в Європі

Чернівчани зняли документальний фільм про тих, хто з різних причин покинув рідну домівку
17 вересня, 2015 - 11:04

В Одесі відбулася прем’єра документального фільму Immigraniada, що розповідає про життя українців у європейських країнах. Герої картини — молоді люди, які з різних причин виїхали з України. Деякі з них поїхали за якісною й безкоштовною освітою, хтось емігрував з батьками ще у дитинстві, а хтось шукає перспектив і вищого рівня життя.

Фільм зняли четверо чернівчан із незалежної кіностудії Boroda Cinema. Вони побували у Кракові, Мюнхені, Празі, Мілані та Парижі, де спілкувалися з українськими заробітчанами. За словами режисера стрічки Станіслава Пуздряка, знайти героїв фільму було нескладно: це переважно знайомі. «Ми нікого не закликаємо емігрувати чи не емігрувати. Кожен має подивитися на це питання з різних сторін і добре обдумати своє рішення. Я знаю багато молоді, для якої мета в житті не чогось досягнути, а втекти з України. Мені така мета здається не дуже хорошою», — розповідає Станіслав Пуздряк.

Під час зйомок фільму не обійшлося без труднощів. «Ми довго не могли відкрити візу, а потім важко перетинали кордон. Коли зйомки дійшли до Парижа, мого партнера Віталія Скигара оштрафували за те, що він незаконно знімав квадрокоптером. Техніку конфіскували, і Віталій провів добу у місцевій тюрмі», — розповідає режисер.

Цікаво, що хлопці зняли стрічку без підтримки держави або бізнесу. Immigraniada створена власним коштом, заробленим на весільному відео, яке знімає Boroda Cinema. Уперше фільм показали на початку травня у Чернівцях. Потім були презентації у Варшаві та Нью-Йорку, а після Одеси картину побачать у Дубаї та Кракові. За словами Станіслава Пуздряка, організовувати покази за кордоном допомагають самі українські емігранти. Режисер також пообіцяв, що до кінця року фільм з’явиться у вільному доступі в Інтернеті.

Герої фільму називають однакові українські проблеми: корупцію, нестабільність, відсутність перспектив. Вони з теплом і сумом згадують дім, але повертатися на Батьківщину не планують. Проте Immigraniada показує й інших українців. Наприклад, фотографа, який міг залишитися в Італії разом з матір’ю, але повернувся додому й пішов у військо. Або підприємця, який відкрив у рідних Чернівцях магазин брендових українських речей. Ці люди впевнені: зміни в країні варто починати із самого себе.

Immigraniada викликала в одеситів чималий інтерес. Більшість глядачів у повному залі — ровесники героїв фільму. Вони розпитували Станіслава Пуздряка, про те, яка європейська країна сподобалася йому найбільше, і чи не хотів би він залишитися за кордоном. Але у планах молодого режисера — творити в Україні й далі знімати незалежні фільми. Так, у Boroda Cinema збираються створити стрічку про українців у США, але поки що хлопцям відмовляють у візі.

Марія ГЕНИК, Літня школа журналістики «Дня»
Газета: 
Рубрика: