Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ювілейну» кам’яну бабу доставили до музею Дніпра

Врятована пам’ятка датується добою енеоліту
2 березня, 2018 - 11:47
ФОТО DNIPRO.DEPO.UA

До Дніпровського національного історичного музею імені Д. І. Яворницького привезли 100-ту «кам’яну бабу». «Ювілейна» стела була знайдена під час археологічної розвідки музейних археологів ще у 2011 році на підошві одного з численних курганів поблизу села Мости Верхньодніпровського району. На точне місце її знаходження музейникам вказали представники місцевого козацтва, які цікавились минулим краю. І лише зараз кам’яну стелу нарешті привезли до музею. Це стало можливим завдяки меценатам, які побажали залишитись невідомими. Вони надали транспорт — пікап, спорядження і з великим ентузіазмом звільняли на морозі майже 300-кілограмову стелу від полону зледенілої землі.

Врятована пам’ятка датована добою енеоліту (приблизно ІІІ тис. до н.е.) і має аналогії серед кам’яних культових виробів племен ямної культурно-історичної спільноти. Тоді антропоморфні стели встановлювались на курганах і святилищах, зображуючи легендарного першопредка, вождя-воїна, охоронця стад. Пересічна людина в польових умовах пройде повз цю пам’ятку, вважаючи стелу черговою брилою каміння. І лише фахівець за нібито недбало окресленими плечима, звуженою нижньою частиною розпізнає шедевр давнього майстра.

На сьогодні колекція кам’яної пластики Дніпровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького є найбільшою в Україні та однією з найбільших у Європі. В ній нараховується 18 стел доби енеоліту-бронзи, 8 скульптур скіфо-сарматської доби, 73 половецькі статуї та одна кам’яна скульптура, що належить готам.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: