Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«За найкращими стандартами»

Доступ до безоплатної правової допомоги стане простішим
7 лютого, 2019 - 12:04

В Україні вже кілька років діють центри безоплатної правової допомоги (БПД) громадянам: сьогодні їх налічується 552. На сайті Міністерства юстиції розміщена активна Всеукраїнська карта правових потреб, орієнтована насамперед на громадян, яким потрібна допомога. Досить обрати регіон, що цікавить, і можна дізнатися, куди потрібно звертатися. За статистикою, найчастіше клієнтами таких центрів стають громадяни з невисокими зарплатами (дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів) — таких 58%, а також громадяни з інвалідністю (18%) і ветерани (14%).

Щоб забезпечити повну автономію діяльності інституту безоплатної правової допомоги, нещодавно в Мін’юсті було представлено концепцію наглядової ради Координаційного центру з надання правової допомоги.

«Рік тому ми запевнили наших партнерів у готовності провести реформу системи БПД, надавши їй повну автономію та інституційну незалежність. Сьогодні ми представляємо відповідну концепцію. Суть її полягає в тому, щоб через публічний конкурс забезпечити створення незалежної наглядової ради, яка візьме на себе функції контролю й моніторингу діяльності Координаційного центру та його керівництва, надання незалежної оцінки роботі системи і надання пропозицій Міністерству юстиції та уряду щодо бюджетування і подальшого розвитку системи БПД», — акцентував під час представлення концепції Павло ПЕТРЕНКО, міністр юстиції України.

Петренко додав, що задля реалізації концепції до Верховної Ради внесуть низку законодавчих ініціатив, і ці новації «забезпечать відповідність нашої системи безоплатної правової допомоги найкращим практикам і стандартам, які є у світі».

У Мін’юсті зазначили, що в основу концепції наглядової ради взяли напрацювання міжнародної експертної групи, до якої за підтримки уряду Канади та Офісу Ради Європи в Україні увійшли знані у світі експерти з питань правової допомоги.

«Діяльність наглядової ради буде спрямована на те, щоб забезпечити рівний доступ до правосуддя, щоб громадяни могли реалізувати своє право на захист. Це сприятиме зростанню довіри до системи безоплатної правової допомоги», — переконаний Олексій БОНЮК, директор Координаційного центру з надання правової допомоги.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: