Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Захисний костюм — замість святкового вбрання

Дванадцять випускників з різних куточків України зібрали орієнтовно 7 000 гривень на багаторазові захисні костюми для лікарів
3 липня, 2020 - 12:17

З кожним днем кількість хворих на COVID-19 збільшується. Одна з груп, яка страждає найбільше,  — медичні працівники. Щоб допомогти лікарям, дванадцять випускників і випускниць з різних куточків України долучилися до проєкту «Зодягни лікаря замість випускної сукні». Він проходив у рамках акції «Лікуємо Україну Разом» від програми «Будуємо Україну Разом». Учасники мали тижневий курс онлайн-таборів. Там разом з менторами розробляли свої акції, щоб зібрати кошти на захисний костюм для лікаря свого регіону.

«Ми вирішили спробувати метод онлайн-табору і поєднати його з випускним, який через пандемію не відбувся у класичному вигляді. Так і з’явилася ідея відсвяткувати випускний доброю справою разом із молоддю з усієї України», — розповідає координатор проєкту «Зодягни лікаря замість випускної сукні» Олексій ЛАВРИНЕНКО.

Діана Наливайко із Чернігова — одна з випускниць, яка долучилася до ініціативи. Разом з своїм другом Назаром Компанійцем організували гру «Мафія», на якій кожен учасник зробив благодійний внесок. «Онлайн-зустрічі дали змогу опанувати спілкування на відстані та навчили працювати в команді онлайн, що було досить важко. А наша менторка допомогла створити та втілити ідею проєкту, правильно розподіливши завдання», — розповідає Діана.

А от Христина Іванців допомагала третьому педіатричному відділенню КНП «МДКЛ м. Львова». Вона попередньо дізналася запит лікарів і вирішила збирала кошти на закупівлю бактерицидної лампи, інгалятора, наборів постільної білизни та засобів індивідуального захисту для лікарів. Випускниця влаштувала онлайн-концерт «Зіграй для лікаря». Розповідає, що було легко вмовити музикантів, важче — знайти аудиторію, яка б матеріально підтримала проєкт. Але завдяки ініціативі «Зодягни лікаря замість випускної сукні» отримала великий досвід: «Уперше займалася таким волонтерством. Було дуже приємно спілкуватися з класними організаторами, менторкою, отримувати цінні поради, які ще точно знадобляться в майбутньому. Завдяки лекціям зрозуміла, що не варто боятися  — треба пробувати робити щось круте. Навіть попри відсутність досвіду варто намагатися, і все вдасться!» — зазначає випускниця.

До зібраних випускниками коштів БУР виділив бюджет з власного фонду. Таким чином вдалося закупити десять багаторазових захисних костюмів лікарям з різних куточків України й обладнання для львівської лікарні.

Богдана КАПІЦА, фото надано авторкою
Газета: 
Рубрика: