Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Залишити все, доки не пізно

Чому важливо евакуюватися із зони активних боїв зараз і які є варіанти
21 квітня, 2022 - 16:00
ФОТО REUTERS

Залишити все, до чого звик, і не знати, чи буде можливість коли-небудь повернутися у рідний дім та місто, — звісно, рішення непросте. Але коли від цього залежить життя твоє, твоїх дітей, стареньких батьків чи дідусів-бабусь, вагатися не варто. На цьому наполягають зараз підприємці, волонтери, депутати, перевізники — одним словом, усі, хто допомагає людям виїхати із території, де тривають бої або де вони можуть невдовзі розпочатися. Важить кожна мить.

Тамара із Кривого Рогу виїхала кілька тижнів тому. Вона — багатодітна мама. Найменшому, Марку, було всього десять днів, коли жінка зібрала речі, дітей і зголосилася виїхати разом з іншими мамами з дітьми до Швеції. Дорога була тернистою в прямому сенсі слова: спочатку групу матусь з дітьми відвезли до Львова, звідти — через кордон з Польщею до Ґданська, а далі — поромом до Стокгольма. «Люди, не бійтеся! Мабуть, вам страшніше буде там пережити це все, ніж просто зважитися на виїзд, — радить тепер Тамара своїм землякам, особливо тим, біля кого війна дуже близько. — Нами тут добре опікуються, всі допомагають, хто як може, і волонтери, і влада, за що всім дякую».

Виїхати із міста Тамарі допомагали представники Українського союзу промисловців та підприємців, котрі створили для цього спеціальний благодійний фонд «Твоя доброта». У Швеції з облаштуванням українців допомагає шведсько-українська Торгова палата Скандинавії. Цю ініціативу було затверджено віцепрем’єр-міністеркою з реінтеграції тимчасово окупованих територій Іриною Верещук в окремому дорученні від 11 квітня. На кожному етапі маршруту — що в Україні, що у Швеції — людей супроводжують волонтери, котрі відповідають за певну частину поїздки. Одна із них — Юлія Мороз, котра у Ґданську відповідальна за переїзд від польсько-українського кордону до поромної переправи. «Тут допомагають усі: організовують транспорт, їжу для мам та дітей, особлива подяка місцевому університету й управлінню транспорту, — розповідає жінка. — З ініціативи останнього до 28 квітня надається безоплатний транспорт від кордону з Україною до Ґданська. Ми повинні зберегти наших дітей. Я сама із Луганської області, у мене евакуйований семирічний син. Так, це непросто, але це правильне рішення».

ФОТО REUTERS

За підтримки фонду «Твоя доброта» до Швеції вже виїхало близько 130 осіб (гаряча лінія фонду: 095 411 681-67). Відомо, що подібні програми напрацьовані урядом та громадськими ініціативами щодо евакуації громадян до країн Європи, США, Канади, Великобританії. Передусім ідеться про виїзд людей із так званих гарячих точок у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Миколаївській та Харківській областях.

Так, у Донецькій обласній військово-цивільній державній адміністрації зараз почали активно вивозити багатодітні родини. Як розповіла представниця адміністрації Лілія Зумкіна, сім'ї з дітьми евакуйовують до Німеччини та Польщі, у межах країни — до Рівненщини та Житомирщини. Усі державні заклади, де діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, перебували цілодобово, нині вивезені до безпечних місць. В області розуміють, що вивезти дітей та їхніх батьків чи опікунів можливо звідти, де ще немає активних бойових дій, доки ще не дійшла справа до створення «зелених коридорів».

«Коли ми говоримо про евакуацію, о розуміємо, що люди, котрі вимушені покинути свої домівки, на жаль, не знають, куди будуть їхати. Але дуже добре, що про евакуацію заявляли голови ОЦВА Донецької та Луганської областей, — зазначає народна депутатка Вікторія ГРИБ. — Військовим так легше буде захищати наші міста. З іншого боку, бачимо, наскільки це складно організувати — по ситуації в Краматорську. Іде знищення наших цивільних людей. Будемо сподіватися, що це був одиничний випадок. Більше такого не повториться. Все одно треба їхати. Я — мажоритарник із міста Щастя. Коли це тільки починалося, я просила людей виїжджати. Тому що може бути запізно. Люди спочатку чекали, думали, що минеться, на жаль, не минулося. Були випадки, коли люди горіли живцем у своїх домівках. Зрозуміло що не хочеться залишати свої будівлі, близьких, але якщо є можливість, то треба їхати і рятувати найперше дітей та літніх людей».

Щоб виїхати зі свого регіону, можна скористатися послугами «Укрзалізниці», яка організовує безоплатні евакуаційній поїзди по Україні й до інших країн. Про інші можливості виїзду із небезпечних місць інформують міські ради або уряд. Звісно, не всі ініціативи спрацьовують, як хотілося б. Та якщо справді бої уже під боком, треба шукати всі можливі варіанти.

 

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: