Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Заради життя після полону

Громадськість просить депутатів підтримати законопроект про соціальний захист цивільних бранців
30 березня, 2016 - 11:33

За даними СБУ, наразі у полоні терористів перебуває 130 цивільних громадян. За два роки вдалося визволити понад три тисячі осіб. Після знущань та катувань у підвалах, багатьох місяців морального приниження чи фізичного насильства колишнім полоненим доводиться починати життя спочатку. Якщо категорія військовополонених має певні гарантії від держави для адаптації на волі, то цивільні ув’язнені — ні. Щоб гарантувати цим людям мінімальну підтримку від влади після повернення додому, кілька громадських ініціатив взялися за написання законопроекту про соціальний захист цивільних полонених.

Передусім ідеться про відшкодування збитків особам, які втратили працездатність або мають проблеми зі здоров’ям, про надання психологічної та медичної допомоги, зокрема, безкоштовного надання ліків і протезів. Голова ГО «Блакитний птах» Ганна Мокроусова, яка два роки займається звільненням полонених, називає це адекватним та мінімальним комплексом пільг, який має гарантувати держава.

«Про цю проблему ми почали говорити ще два роки тому. Цивільні полонені — це люди з психологічною травмою, без документів, з проблемами зі здоров’ям, але без статусу вони не можуть претендувати на будь-яку підтримку від держави, — акцентувала Ганна Мокроусова. — Законопроект готували виключно громадські організації, зокрема, «Січ», «Форпост», «Блакитний птах». Ініціатором став Анатолій Поляков, який сам провів у полоні дев’ять місяців».

Наразі активісти розраховують на широке експертне обговорення законопроекту та на підтримку народних депутатів,  які допоможуть з його просуванням у парламенті.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: