Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Завжди підтримувала незалежність України»

У Луцьку може з’явитися вулиця Валерії Новодворської
17 березня, 2016 - 11:42

Пропозицію про це Лесі Бондарук, представника Українського інституту національної пам’яті на Волині, підтримали наразі члени робочої групи з питань декомунізації Луцької міської ради. Далі, за процедурою, міська рада публікує на своєму сайті список усіх вулиць, назви яких підлягають змінам за законом про декомунізацію, і після двомісячного громадського обговорення сесія міської ради ухвалює рішення. Ім’я Валерії Новодворської планують дати вулиці у луцькому мікрорайоні Вересневе, яка нині має ім’я Ванди Василевської, польської комуністки, радянської письменниці, радянського пропагандиста і агітатора, яка зокрема  перешкоджала процесу українізації шкіл у повоєнній Західній Україні. І навіть написала донос особисто Сталіну на Євгена Березняка (знаменитий «Майор Вихор»), який у той час керував Львівським міським відділом освіти і переводив школи на українську мову навчання.

Чому — Новодворська? Леся Бондарук, кандидат історичних наук, так пояснює свою пропозицію: «Вона — відомий російський правозахисник, засновник партій «Демократичний союз» та «Західний вибір», політв’язень радянських тюрем. Назвати луцьку вулицю іменем Валерії Новодворської мене підштовхнуло прочитання її публікацій. Валерія Новодворська вважала: «Західняки, — це те, що тримає Україну. Вся надія у їхній сильній антисовєтській заквасці, сильному національному протесті. Мені дуже подобається ваша вікова невтихаюча ненависть до пригноблення і прагнення до свободи. Це дуже сильний момент і надія, що Україну ніколи не вдасться привести назад у совєтське стійло. Збройний опір УПА — це чудовий початок, і на цьому фундаменті багато що стоїть. Жовто-синій прапор не терпить сусідства з червоним. Вибір України — це Захід, це Європа». Символічно, що саме на Волині — у Західній Україні — буде перша вулиця у світі, названа на її честь. У той час, як у Росії не оцінили її патріотизму і великого внеску в боротьбу проти тоталітаризму, в пропаганду поширення демократії та свободи. Для України Валерія Новодворська зробила багато, бо завжди підтримувала її державну незалежність та боротьбу за неї».

Також у Луцьку одній із вулиць хочуть дати ім’я Євгена Сверстюка, волинянина за походженням, громадського діяча, політичного в’язня радянського режиму,  якого вважають моральним авторитетом для українців.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк
Газета: 
Рубрика: