Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Знищено понад 49 тисяч вибухонебезпечних предметів

Таку роботу здійснили піротехніки ДСНС України з початку року
9 жовтня, 2019 - 10:05

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи з обстеження території країни, виявлення, вилучення і знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Зазвичай на небезпечні знахідки натрапляють громадяни під час відпочинку на природі або господарських робіт, повідомляє офіційний сайт служби www.dsns.gov.ua.

Так, 7 жовтня групою піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС у Чернігівській області в установленому порядку знищено вісім артилерійських снарядів калібром 76 мм часів Другої світової війни. Три вибухонебезпечних предмети цього ж дня о 08.00 були виявлені в с. Булахів Козелецького району на присадибній ділянці одного з приватних господарств під час проведення земляних робіт. Ще п’ять боєприпасів аналогічного калібру виявили піротехніки ДСНС при обстеженні прилеглої території.

Днем раніше на Закарпатті до рятувальників надійшло повідомлення, що біля дериваційного каналу на вул. Оноківській в Ужгороді місцеві мешканці виявили знахідку, схожу на боєприпас. Для її ідентифікації було направлено фахівців групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС у Закарпатській області. Уже прибувши на місце, піротехніки з’ясували, що знахідка — це артилерійський снаряд часів Другої світової війни калібром 152 мм. Вибухонебезпечний предмет вилучили, транспортували до спеціального полігону і знищили шляхом підриву.

Крім того, тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Упродовж 7 жовтня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 4,19 га території й виявлено і вилучено 5 ВНП. На Луганщині піротехніками ДСНС України було перевірено 1,02 га місцевості, де було виявлено й вилучено 64 одиниці вибухонебезпечних предметів.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили і знищили 49 тис. 690 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 922 авіаційні бомби.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій нагадує, що в разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» і не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Газета: 
Рубрика: