Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Зупинки у трамваї оголошує... мер

У Дніпрі випробовують нову систему сповіщення пасажирів громадського транспорту
23 березня, 2017 - 11:39

У Дніпрі за проїзд у міському трамваї маршруту №1 тепер можна розраховуватися за допомогою смартфона. Ця новина є одним з етапів запровадження електронного квитка, над яким працюють у мерії. «Маршрут першого трамвая найбільш запитаний серед городян. Ним щодня користується близько 90 тисяч пасажирів. Ми поширюватимемо цю систему на інші маршрути. Рухатимемося вперед і в питанні електронного квитка. Наразі триває пошук інвестора, адже повноцінне впровадження проекту коштуватиме близько 8 мільйонів доларів. Справа того варта, тому що так ми зможемо побороти тіньові маніпуляції з оплатою проїзду у громадському транспорті», — зазначив мер Дніпра Борис Філатов, оголошуючи новину. Як продемонстрував міський голова, для оплати проїзду у трамваї слід відсканувати смартфоном спеціальний код. Вартість квитка списується через інтернет-банкінг. Після цього користувачеві надходить зображення електронного квитка. Схитрувати і зробити скріншот буде неможливо, адже справжній квиток — це рухома картинка з різними номерами.

Наклейками з QR-кодами поки що оснащують 28 трамвайних вагонів маршруту №1. Новий спосіб оплати опанували вже близько сотні контролерів. Фахівці «Приватбанку» запевняють: готові й надалі допомагати з їх навчанням. При цьому вартість квитка у трамваї залишається незмінною — 1,5 гривні. Водночас за проїзд можна буде розрахуватися й готівкою.

Крім того, у громадському транспорті Дніпра випробовують нову систему сповіщення пасажирів. Сучасний комплекс складається з бортового комп’ютера, 22-дюймового LED-монітора в антивандальному металевому корпусі і механізмів відео- та аудіоінформування. Система автоматично оголошує кожну зупинку, нагадує пасажирам про необхідність сплатити за проїзд і пред’явити проїзні документи кондукторові. Назви зупинок на маршруті першого трамвая озвучив мер Борис Філатов. При цьому голосове повідомлення дублюється на моніторі — це зручна функція для людей із проблемами слуху. У планах також встановлення у транспорті камер відеоспостереження і «тривожних» кнопок для зв’язку з поліцією. Очікується також, що під час руху на екранах транслюватимуть ролики із соціально важливою інформацією. У мерії уточнюють, що поки що система працює в тестовому режимі. Закінчити облаштування вагонів планують до кінця цього місяця.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: