Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

4G бути!

Дмитро ШИМКІВ: Дохід від продажу частот більший ніж закладено в бюджеті
1 лютого, 2018 - 10:56

У Києві відбувся перший тендер з продажу радіочастот для запуску зв’язку 4G.

Бюджет країни поповниться на суму близько 2,456 млрд грн. Це на 169 мільйонів гривень більше ніж заявлена стартова ціна.

Торги тривали за частоти у діапазоні 2600 МГц, що підходять для посилення покриття у місцях значного скупчення користувачів.

Переможцями стали три найбільші гравці українського ринку — компанії Vodafone Україна, lifecel та Київстар.

Про це стало відомо з торгів «з голосу» українського державного центру радіочастот.

•  Lifecell виграв перший найбільший лот з ціною 601,6 млн гривень в торгах на ліцензії на 4G-зв’язок при стартових 572 млн грн.

•  Lifecell виграв другий лот з ціною 307,65 млн гривень  при стартових 293 млн грн.

•  «Київстар» виграв третій лот за стартовою ціною 293 млн гривень.

•  «Київстар» виграв четвертий лот за стартовою ціною 293 млн гривень.

•  «Київстар» виграв п’ятий лот з ціною 330,3 млн гривень при стартовій ціні 286 млн грн.

•  «Vodafone Україна» виграв шостий лот з ціною 345 млн гривень при стартовій ціні 286 млн грн.

•  «Vodafone Україна» виграв сьомий лот за стартовою ціною 286 млн гривень.

Термін дії даних ліцензій становить 15 років.

Формально йдеться не про покупку ліцензії, а про виграш лотів — за фактом покупка відбудеться тільки після того, як компанії перерахують гроші в казначейство. На це у учасників є місяць часу.

На наступному тендері, який відбудеться вже на весні цього року, будуть виставлені на торги частоти у діапазоні 1800 МГц, який є найпопулярнішим діапазоном 4G у світі, адже підтримується більшістю смартфонів і підходить для покриття не тільки великих міст, а й інших населених пунктів. Також ці частоти найбільш привабливі для операторів з точки зору розвитку технологій і покриття.

Технологія 4G-зв’язку надає користувачам мобільних пристроїв можливість отримати бездротовий високошвидкісний доступ в інтернет.

У світі четверте покоління зв’язку почало з’являтися вісім років тому. А до кінця минулого року технологія працювала у 2/3 країн.

І хоча впровадження 3G в Україні відбулося не так давно,  2015 року, цей стандарт зв’язку вже застарілий. За даними аналітичної компанії OpenSignal за 2016 рік Україна посідала лише 66-те місце за швидкістю мобільного інтернету у світі.

КОМЕНТАР

Дмитро ШИМКІВ, заступник голови Адміністрації Президента України:

— Це лише перший етап... Були торги. Учасники навіть брали перерву, щоб порадитися. І ми отримали 2,5 мільярда гривень. Це — гарний результат, але на початку березня будуть торги за 1800-й діапазон. Там  стартова ціна — чотири мільярди гривень. Я думаю, що ми отримаємо більше, тому що оператори готові серйозно змагатися за ці частоти.

Гроші, отримані від продажу  радіочастот під 4G, надійдуть в бюджет України. На що їх буде витрачено — це вже питання уряду та парламенту. На скільки мені відомо, в дохідну частину бюджету 2018 року було закладено значно меншу суму надходжень від продажу цих частот.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: