Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

5 мільйонів – на енергоефективність

отримає Херсон від Північної екологічної фінансової корпорації
2 березня, 2020 - 19:57
ФОТО АВТОРА

Херсон отримав вигідні умови фінансування проєкту «Енергоефективність у громадських будівлях та вуличному освітленні міста Херсона» від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО). Для реалізації проєкту місто отримає кредит на суму 5 млн євро на дев’ять років з відсотковою ставкою у 5,85%. Про це повідомляють у міській раді Херсона.

У межах проєкту встановлять 5308 світильників на 84 вулицях міста і проведуть реновацію чотирьох найбільших будівель міської лікарні ім. О. С. Лучанського: головної будівлі лікарні, поліклініки, пологового будинку та дитячої поліклініки.

Після реалізації проєкту кількість економних світлодіодних світильників на вулицях Херсона зросте до майже 10 тис. точок — це 63% від усіх ліхтарів. Щодо модернізації лікарні ім. О. С. Лучанського, тут у чотирьох будівлях утеплять дах, замінять вікна, двері, модернізують систему опалення, встановлять системи вентиляції, утеплення трубопроводів, встановлять сонячні колектори, виконають утеплення та гідроізоляцію покрівлі, заміну труб холодної води і каналізації, вуличного освітлення.

У мерії Херсона зазначають, що проєкт дасть можливість на 50% скоротити витрати з міського бюджету на вуличне освітлення та оплату енергоносіїв для лікарні. Щорічно із бюджету міста на вуличне освітлення та оплату енергоносіїв для лікарні ім.      О.С.       Лучанського витрачається приблизно 20 млн грн. Після реалізації проєкту економія щороку становитиме 10 млн грн. Також місто зекономить орієнтовно 7 млн грн на щорічному ремонті й обслуговуванні застарілого обладнання, яке буде замінено. Тривалість реалізації проєкту з енергоефективності — два роки. Співфінансування від міста має становити 1 млн євро.

Нагадаємо, цьогоріч Херсон також планує отримати 50 нових тролейбусів за кредитні кошти від Європейського банку реконструкції та розвитку. Міська рада вже підписала кредитний договір на отримання кредиту на суму 10 млн євро для закупівлі тролейбусів та 1,5 млн євро безповоротного гранту на модернізацію і розширення контактної мережі. Наразі тривають підготовчі роботи до оголошення тендера.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон
Газета: 
Рубрика: