Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Аби допомогти фермерам та сільським домогосподарствам

Керівник Львівської ОВА зустрівся з регіональним представником ФАО у Європі та Центральній Азії та головою офісу ФАО в Україні
9 серпня, 2022 - 11:07

Під час зустрічі з Максимом Козицьким регіональний представник ФАО у Європі та Центральній Азії Раймунд Йеле наголосив, що організація збільшила свою спроможність в Україні й, окрім програми реагування на надзвичайні ситуації, відновлює проєкти щодо збереження фермерства та сільського господарства, які розпочали до повномасштабної війни. Про це повідомляють у Львівській обласній військовій адміністрації.

«З початку війни ФАО розгорнула та масштабувала діяльність, –  зазначив Раймунд Йеле. – Команда професіоналів із 95 працівників постійно залишається на місці, аби надавати допомогу фермерам та сільським домогосподарствам. Ми й надалі підтримуємо Україну і тісно співпрацюємо з Міністерством аграрної політики та продовольства, також – з місцевими адміністраціями, аби забезпечити стабільність і розвиток сільського господарства у цей нелегкий для країни час».

ФАО забезпечила одноосібні селянські господарства насінням, а найближчим часом надаватиме корми для тварин і пілотуватиме програму з надання ваучерів для закупівлі необхідних матеріалів у сільськогосподарських цілях.

Підтримка надається переміщеним особам та сім’ям, які їх приймають у сільській місцевості, а також найбільш незахищеним верствам населення. Окрім того, важливим напрямом роботи є забезпечення тимчасовими сховищами для зберігання зерна.

«Разом з Міністерством агрополітики ФАО впроваджує Стратегію щодо зберігання зернових, відповідно до якої ФАО планує забезпечити зберігання понад 4 мільйонів тонн зерна, що становить 25% від загальнонаціональної потреби. Львівщина є однією із областей, куди доправлять рукави для зберігання зерна, завантажувачі та розвантажувачі, а також модульні зерносховища. На рівні Львівської області створять комітет, до якого ввійдуть представники ФАО, органів обласної влади та асоціації фермерів. Однією з важливих вимог для отримання допомоги у вигляді тимчасового обладнання для зберігання зерна буде реєстрація у Державному аграрному реєстрі», – додав голова офісу ФАО в Україні П’єр Вотьє.

Також ФАО проводить загальнонаціональне оцінювання потреб фермерів та впливу війни на продовольчу безпеку і сільськогосподарські засоби для існування – 300 фермерів Львівщини опитають у межах цього оцінювання, а загалом по Україні – близько 5700.

Ще один важливий проєкт – «Комплексне, конкурентоспроможне та економічно раціональне створення вартісного ланцюжка у сільському, рибному та лісовому господарствах», який фінансує Європейський Союз.

З початком повномасштабної війни проєкт призупинили, однак зараз ФАО розглядає можливість відновлення активностей, зокрема – компоненти з надання грантової допомоги фермерам.

«Саме з метою впровадження цієї компоненти і для кращої комунікації у Львові є офіс ФАО. Окрім Львівщини, гранти отримають фермери Закарпатської та Івано-Франківської областей. Гранти надаватимуть сільгоспвиробникам у сфері ягідництва, щоб допомогти у зберіганні та переробці ягід для створення доданої вартості, – додав П’єр Вотьє. – Стартуємо з ягідництва, проаналізуємо усі переваги і у майбутньому плануємо додавати й інші галузі».

Представники ФАО зазначають, що уже у найближчі тижні фермери та жителі сільських територій отримають більш детальну інформацію про те, як взяти участь у проєктах ФАО й отримати допомогу від організації.

Очільник області подякував організації за допомогу і наголосив, що влада Львівщини відкрита до подальшої продуктивної співпраці.

Довідково:

ФАО – продовольча та сільськогосподарська організація, спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй, яка очолює міжнародні зусилля з подолання голоду. Мета – забезпечити продовольчу безпеку для всіх і забезпечити регулярний доступ до достатньої кількості високоякісної їжі.

Фото пресслужби ЛОВА

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»
Рубрика: