Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Альтернатива житловим кредитам

Державна іпотечна установа готує для населення програму із придбання квартир у лізинг під 3% річних
20 вересня, 2012 - 00:00
ДЕРЖАВНА ІПОТЕЧНА УСТАНОВА БУДЕ ЗДАВАТИ КУПЛЕНІ КВАРТИРИ В ОРЕНДУ ІЗ ПРАВОМ ВИКУПУ ОРЕНДАРЕМ ЦИХ МЕТРІВ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Бездомні українці отримають ще один шанс обзавестися власним житлом. Нову житлову програму надання житла в оренду за ціною 3% річних від його вартості з правом викупу для українців підготувала і планує запустити нинішнього року Державна іпотечна установа (ДІУ). Про це повідомив голова правління ДІУ Валентин РИБАЧУК у ході круглого столу на тему «Іпотека від Януковича: перші результати, ризики й альтернатива від забудовників» у Києві. Якщо програма запрацює, говорять будівельники, то це не знизить вартості житла, але суттєво знизить ризики потрапляння в житлові афери для покупців.

«ДІУ здаватиме квартири в оренду з правом викупу під 3% річних... По суті, це лізинг: ви берете квартиру і платите оренду з правом викупу. Тобто, коли ви її викупили, ви стаєте її власником, хоча право власності оформлятиметься на вас одразу», — сказав він. Здійснювати фінансування цієї програми, за словами Рибачука, ДІУ планує шляхом залучення коштів із фінансового ринку. Скільки грошей готова витратити на цю програму установа, чиновник не уточнив. Проте він зазначив: остаточні обсяги передбачуваного фінансування і терміни реалізації програми будуть відомі тільки після остаточного її затвердження Кабінетом Міністрів. «Сподіваюся, що це буде в понеділок, максимум у середу (26 вересня). Але це залежатиме від міністра фінансів.., якщо міністерство спрацює оперативно і подасть програму на розгляд Кабінету Міністрів», — зазначив голова правління ДІУ.

Серед запланованих обмежень для учасників програми — зокрема, відсутність можливості повторної участі в програмі, а також втрата права викупу при «виписці» з квартири, пояснив Рибачук. «Практично всі умови для цієї програми взято з програми «Доступне житло», — додав він. Проте, за словами голови правління ДІУ, початковий внесок для потенційних орендарів житла з правом викупу проектом програми не передбачено. «У нас є можливість викупити житло і здавати в оренду. Це раз. Друге: у нас є можливість викупу недобудованих об’єктів у банків, для того щоб запустити роботу фінансової банківської системи і добудовувати ці об’єкти», — додав Рибачук.

Згідно з проектом програми, зокрема, передбачається надання в оренду з правом викупу житла площею 40 м2 — сім’ям з однієї-двох осіб, 58 м2 — із трьох осіб (одна дитина), 76 м2 — із чотирьох осіб (двоє дітей і більше). «Якщо ви хочете собі взяти 100 м2.., то різницю вартості сплачуєте одразу (згідно з вартістю 1 квадратного метра за вказаною програмою», — додав голова правління ДІУ. Вартість житла, згідно з проектом цієї програми, планується встановити на рівні і в рамках розрахункової вартості за існуючими держпрограмами «доступного житла»: по Києву — 7,5 тисячі гривень за 1 м2, в обласних центрах — 5,5 тисячі гривень за 1 м2, у малих містах обласного підпорядкування — 4,3 тисячі гривень за 1 м2.

За словами Рибачука, програма погоджена Міністерством регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства, Міністерством юстиції і перебуває на розгляді Міністерства фінансів.

Будівельники вітають впровадження такої програми. «Про неї йдеться вже упродовж чотирьох років», — говорить «Дню» директор будівельної компанії «ОМОКС» Олексій КУЛАГІН. За його словами, під час фінансової кризи величезні суми (2,7 мільярда гривень) у вигляді рефінансування ДІУ застрягли в банках, і якщо фінустанови їх повернуть, то ресурс для кредитування буде. ДІУ зможе купити у будівельників готове житло, віддати його людині у довгострокову оренду (лізинг) під 3% до моменту виплати повної суми. Якщо договір оренди не виконується, то його можуть передати іншій особі і повернути попередньому орендареві виплачену суму, але вже без відсотка. За словами Кулагіна, дешевше від цього житло для людей не стане, але ризики потрапляння на житлові афери практично зводяться до нуля. Адже житло вже побудовано, а 3% річних — дуже хороший відсоток для кредиту. Людина, продовжує Кулагін, підписує договір оренди на 3% річних з урахуванням інфляції.

На думку будівельників, така програма зможе залучити більше бажаючих, ніж розрекламована державна іпотека. Адже сьогодні лише два державні банки активно беруть участь у програмі Держіпотеки — «Ощадбанк» і «Укргазбанк». За словами заступника директора департаменту Мінрегіонбуду Володимира Височина, «окрім залежних банків, інші фінустанови не рвуться видавати кредити під 16% річних, адже навіть середня прибутковість депозиту зараз на кілька відсотків вища». «Та й самі держбанки, очевидно, маючи власні бізнес-плани, не особливо хочуть цим займатися», — зазначив у ході круглого столу Височин. За його словами, до кінця року за цією програмою передбачено видати кредитів на 1 мільярд гривень, але на сьогодні українцям видано іпотечних кредитів на суму близько 100 мільйонів гривень. Отже, реалізація програми державної іпотеки не пішла за запланованим сценарієм. «Практична реалізація програми — це складніший процес, ніж її розробка. Необхідно врахувати інтереси всіх учасників програми: банків, забудовників і покупців квартир», — виправдовуючись, говорить він.

Поки центральна влада готує загальнодержавний рецепт вирішення житлової проблеми, не дрімають і на місцях. Щоправда, там вирішили поклопотатися про недобудови. Дійшли до того, що місцевій владі пропонують вирішити в односторонньому порядку вилучати земельні ділянки у неспроможних забудовників, обирати нового забудовника і вирішувати питання фінансування завершення будівництва житла. Відповідні зміни містяться в законопроекті «Про удосконалення державного регулювання у сфері житлового будівництва», розробленому Київською міськдержадміністрацією (КМДА) і поданому на розгляд уряду. Про це йдеться в прес-релізі КМДА.

«Часто заважає складний законодавчий механізм. Законом заборонено органам місцевої влади втручатися в інвестиційну діяльність суб’єктів господарювання. І з цього питання ми офіційно звернулися до уряду з проханням змінити законодавство, щоб ми могли допомагати вирішувати проблеми жителів. Ми підготували і подали законопроект «Про удосконалення державного регулювання у сфері житлового будівництва». Таким чином, щонайшвидше вирішити проблему довгобудів у столиці і в країні допоможе зміна законодавства», — цитує прес-служба голову КМДА Олександра ПОПОВА. За даними прес-служби, на сьогодні в Києві з різних причин зупинено будівництво понад 50 житлових будинків загальною площею понад 1 мільйон квадратних метрів приблизно на 12 тисяч квартир.

На думку директора будівельної компанії «ОМОКС» Олексія Кулагіна, подібний закон уже ухвалено, він діє в Москві. «Люди з великим дисконтом купували там квартири, тому що відбивали гроші», — говорить він. Але, на жаль, цей метод не універсальний і зможе вирішити проблему недобудов лише у великих містах, де земля дорога. Всі інші недобудови в маленьких містах і районних центрах, де немає комерційної вигоди, так і стоятимуть, упевнений він.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: