У межах співпраці асоціації «Свинарі України» та Міністерства сільського господарства США в Україну приїхали експерти-дорадники, професори Університету Пердью (Purdue University, штат Індіана). Мета візиту — аудити біобезпеки свиноферм і м’ясопереробних підприємств, а також перевірка вітчизняних господарств за американською системою контролю якості свинини PQA Plus. Для реалізації було розроблено низку опитувальників.
Програма стартувала цього понеділка і триватиме впродовж двох тижнів. Експерти вже відвідали господарства у Чернігівській області.
У США з 1989 року діє програма сертифікації для свинарів PQA Plus. Вона охоплює спектр питань, пов’язаних з безпекою харчових продуктів, здоров’ям тварин, захистом навколишнього середовища та безпекою працівників. Спектр дії програми розширили 2007-го. Її розробили на основі принципів НАССР, які діють для переробників. Мета програми — довести, що продукція харчування, яка потрапляє на полиці магазинів, — якісна та безпечна на всіх етапах виробництва, зокрема первинного. Відтак вирощування свиней має відповідати принципам біобезпеки та підтримання тварин у здоровому стані. В цілому, програма PQA Plus орієнтована на споживачів, щоби вони були впевнені в якості й безпечності продукції.
«В Україні відповідної системи немає, тому і запросили фахівців із США, оскільки шукаємо механізми популяризації вітчизняного продукту. Наша мета — щоб споживач був упевнений, що вироблена в Україні свинина — якісна, і надавав їй перевагу. Про результати аудитів, наскільки вітчизняні свиногосподарства готові до її імплементації та відповідають вимогам програми, експерти розкажуть під час Х Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство», — розповіли в асоціації «Свинарі України».
За результатами тестування програми в Україні є ідея створити онлайн-опитувальник, щоб кожен виробник зміг швидко оцінити рівень біобезпеки свого господарства.