Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Блеф чи нові прояви торговельної блокади?

Один із учасників Митного союзу — Казахстан — запровадив на кордоні режим посиленого контролю для українських птахівників
22 серпня, 2013 - 12:15
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Торговельні сюрпризи з російського боку для українських виробників тривають. Учора радник президента Росії Сергій Глазьєв заявив, що Митний союз Росії, Білорусії й Казахстану в разі підписання Києвом Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС буде змушений запровадити суворий митний режим з Україною, а якщо щось взагалі може вийти із зони вільної торгівлі з цією країною. «І вивченням цього питання вже займається Євразійська економічна комісія», — сказав він в інтерв’ю одному з українських видань.

Причина прощання з вільною торгівлею з Росією більш ніж прогнозована: щоб уникнути реімпорту європейських товарів через українську територію. «Багато проектів, які ми намітили спільно з українськими партнерами (включаючи атомну енергетику, оборонно-промисловий комплекс, ракетно-космічну, авіаційну промисловість) переглядатимуться у бік їх скорочення. Тому що Україна бере на себе дуже жорсткі зобов’язання в частині виконання європейських технічних регламентів і дотримання європейської оборонної і зовнішньої політики», — озвучив Глазьєв повний список галузей, які втратять російський ринок. При цьому він забув згадати, що в цьому разі програють і російські підприємства. Адже багато хто з них може успішно працювати лише в кооперації з вітчизняними виробниками.

Отже питання — блефує або вибухне нова товарна блокада — залишається відкритим. Напевно, розуміючи всю серйозність даних обіцянок для обох сторін, Росія не йде на радикальні кроки у важливих для її економіки галузях.

Тим часом поки українські цукерники передихають від натиску митарів Білокам’яної, схоже, що під пильний контроль митних органів (цього разу в Казахстані) потрапили інші українські експортери. «Ми зараз зупинили ввезення української птахівницької продукції», — повідомила у вівторок в Астані віце-міністр сільського господарства Казахстану Гульміра Ісаєва. Як повідомив «Інтерфакс-Україна», із посиланням на дані Мінсільгосп Казахстану, в режим посиленого лабораторного контролю потрапила продукція ПАТ «Миронівська птахофабрика», ТОВ «Агромакс ексім» і ТОВ «Тавр Плюс».

Навчена «цукерковим» питанням Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України відразу ж заявила про проведення додаткової перевірки українських виробників курятини. «Додаткові перевірки проведуть у зв’язку з тим, що під час транспортування або розмитнення, мабуть, була порушена цілісність упаковки або температурний режим під час транспортування на території Казахстану», — говоритися в повідомленні Міністерства аграрної політики і продовольства України на дану тему.

Але тут треба нагадати тим, хто, може, забув: Казахстан — це одна з трьох країн-учасниць Митного союзу, в якому, за словами експертів і політологів, негласно заправляє Росія. Отже, не виключено, що знизивши натиск на одному торговельному фронті, «зверху» пішла негласна вказівка натиснути на іншому, щоб, так би мовити, через великий бізнес виробити в українській владі згідливість з приводу МС і євроінтеграції. Але це все припущення, які самі птахівники заперечують.

Голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко заявив «Дню» наступне: «Сьогодні немає жодної заборони. Є тимчасове обмеження. З’ясовуємо ситуацію. Немає поки жодних проблем. Зараз чекаємо на рішення. Є тимчасове обмеження. Вони там щось вирішують. Не один раз такі ситуації були. Я гадаю, що протягом 3-5 днів ситуація вирішиться». На репліку кореспондента видання, чи не вбачає він за цим політичних чинників, Бакуменко резюмував, що йдеться всього лише про внутрішні стосунки між контролюючими службами двох країн, які вирішаться протягом 5 днів. «Там жодних проблем. Це смажені факти... В якості м’яса української птиці ми впевнені», — каже він. Бакуменко також уточнив, що за півроку експорт м’яса птиці до Казахстану становить близько 13 тисяч, з яких близько 9—10 тисяч — продукція МХП.

«День» звернувся за коментарями до керівника департаменту роботи з інвесторами і ЗМІ компанії MХП Анастасії Соботюк. «Ми не даємо коментарів», — відповіла вона.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: