Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Будинок замість скверу

Хто «кришує» незаконних забудовників
20 жовтня, 2007 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Останнім часом Київ дедалі частіше приголомшують скандали, пов’язані з незаконними землевідводами і будівництвом. Найгучніший стався влітку на вулиці Березняківській. Тоді проти мешканців, протестуючих з приводу незаконної забудови, що вийшли на захист свого скверу, застосували силу. Внаслідок нерівної сутички люди опинилися в лікарні з серйозними травмами. Щоправда, сквер свій відстояли… Але ситуація виглядала настільки дикою і набула такого широкого розголосу, що, здавалося, ніхто не ризикне більше так відкрито порушувати закони, а тим більше — застосовувати силу.

Проте, як з’ясовується, уроки з цієї ситуації винесли далеко не всі. 15 жовтня у Києві сталася чергова НП, пов’язана з незаконним будівництвом. При цьому правоохоронці, а простіше кажучи, міліціонери, втрутившись в бійку мешканців із забудовниками, жорстоко побили… 11-річну дівчинку.

Нагадаємо історію цього конфлікту. Влітку цього року мешканці кількох будинків на бульварі Лепсе з жахом дізналися про те, що така собі компанія «Кийбуд» має намір звести за адресою Лепсе, 7—9 великий трисекційний будинок. При цьому виявилося, що необхідний пакет документів «Кийбуд» не мав. Із усього переліку документів компанія-забудовник мала лише рішення Київради про виділення цієї ділянки. А ось згоди райради на будівництво не було.

Великі надії мешканці покладали на громадські слухання з приводу запланованого будівництва. Але вони пройшли навіть двічі, а думка і протести мешканців мікрорайону не були почуті. «Більше того, — згадує Тетяна, мешканка будинку, що розташований на Лепсе, 7А, — 1 жовтня (день, коли мали б відбутися другі громадські слухання) ми, мешканці цього району, не могли потрапити до приміщення, де відбувалися слухання, а замість нас туди зібрали якихось сторонніх людей, заплативши їм по 50—100 гривень, щоб вони, ніби від імені мешканців, висловили згоду на будівництво за адресою Лепсе, 7—9».

Незважаючи на обурення і протести мешканців мікрорайону, компанія «Кийбуд» мала намір розпочати будівництво. Пристрасті розпалилися до краю, коли робітники почали зводити паркан. «У нас тут був майданчик, де гуляли діти з чотирьох найближчих будинків, — розказує молода мама Наталя, — так, коли встановлювали паркан, екскаваторами знесли весь майданчик і лавки, вийти тепер нікуди з дитиною погуляти, пенсіонерам посидіти ніде». А ще, обурюються мешканці, цим парканом перегородили під’їзд до будинків Лепсе, 9Б і 13А, сміття вивезти тепер не можна, а якщо, не дай Боже, пожежа чи «швидку» комусь викликати, то машини просто не зможуть під’їхати до цих будинків.

Крім того, заручниками будівництва стали власники гаражів. Розказує пенсіонер-інвалід Олег Іванович: «Мій гараж знесли практично в мене на очах. Ми зверталися до суду, але хто ми проти будівельної компанії, суди програли, жодної компенсації за збитки не отримали, ні копійки».

З особливим цинізмом забудовники вирішили ще один конфлікт навколо будівництва. Річ у тім, що «на дорозі» будівельників опинилася двоповерхова будівля площею 700 квадратних метрів, в якій розташовувався жек і різні громадські організації, зокрема, районна організація ветеранів і дитяча музична школа. Забудовники компенсували знос цієї будівлі приміщеннями в сусідній будівлі, але площею в 300 квадратів.

А 11 жовтня між мешканцями і забудовниками розпочалася бійка. Будівельники, природно, перемогли і поставили паркан. Але цим конфлікт не завершився. 12 жовтня мешканці вирішили знову заявити про свої права. І сталося так, що міліціонери, які стежили за порядком біля будівництва, по-звірячому побили неповнолітню дівчинку.

«Її збивали з ніг і піднімали. Говорять їй: «Підводься» і били далі. Того дня, коли це сталося, вона захищала бабусь, яких кидали прямо під машину», — розказує один зі свідків. Зараз дівчинка перебуває в 17-й лікарні з черепно-мозковою травмою і переломами… З «правоохоронцями» розбирається слідство.

А ми вирішили розібратися з компанією-забудовником. Виявилося, «Кийбуд» має відношення до такої собі Оксани Олександрівні Данилець, депутата Солом’янської райради від БЮТ. Мешканці Солом’янки знають, що «Кийбуд» веде будівництво по всьому району і що всі ці будівництва «проблемні». Черговий скандал вже розгоряється на Урицького, 37.

У мікрорайоні вже зібрано майже дві тисячі підписів на ім’я київського мера Леоніда Черновецького. Мешканці сподіваються, що міська влада захистить їх від «будівельного прориву». Поки, щоправда, градоначальники не поспішають з відповіддю. На бік мешканців пристала столична організація Партії регіонів. «Залишати цю ситуацію без уваги не можна, — говорить заступник керівника Київського відділення ПР Сергій Баранов-Мохорт, — ми передали до Генпрокуратури депутатське звернення, оскільки бездіяльність Солом’янської прокуратури, міліції, райдержадміністрації засвідчила, що треба звертатися до вищих рангом органів». На його думку, ситуація виходить з-під контролю, і свого піку досягла тоді, коли близько ста молодиків били мешканців, які протестували проти встановлення паркану на місці майбутнього будівництва. Баранов-Мохорт вважає, що забудова на бульварі Лепсе розпочалася всупереч одному з останніх рішень Київради про комплексну реконструкцію кварталу. Такий підхід передбачає, що спочатку зводиться будинок, куди переселяються, природно, добровільно, мешканці сусідньої аварійної будівлі, й за допомогою так званої віялової схеми здійснюється заміна аварійних будинків на нові. Те, що зараз відбувається на бульварі Лепсе, не реконструкція — це швидше рейдерська атака.

При цьому Солом’янська райдержадміністрація вважає за краще не бачити «колоди у своєму оці», і участь у вирішенні конфлікту бере більш ніж пасивно. Щоправда, раніше сесія райради не надала дозволу на будівництво, оскільки депутати зважили, що це може зашкодити шести сусіднім будинкам. Тоді як більшість з них, як розповів Баранов-Мохорт, у напіваварійному стані. «Після того, що сталося на Березняківській, де було криваве побоїще, практично така ж ситуація і тут. Місто жодних висновків не зробило. На цьому місці нічого не мають будувати, немає підстав, — каже регіонал і продовжує: — Ускладнюється ж ситуація ще і тим, що на цю ділянку претендують різні угрупoвання фракції БЮТ Солом’янської райради. Триває внутрішній конфлікт. Є, щонайменше, дві будівельні структури, які активно змагаються за цю ділянку. І вони діють за принципом: хто швидше — той і правий!».

Дивує, що жодної уваги до проблеми і жодних коментарів не виходить ані від Юлії Тимошенко (їй в погоні за посадою прем’єр-міністра, можливо, не до того), ані від гoлoви київських БЮТівців Анатолія Семиноги. Не в змозі, мабуть, партійна верхівка впоратися з апетитами деяких соратників...

Костянтин ТРИФОНЕНКО
Газета: 
Рубрика: