Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Буря у склянці

Банки не готуються до «надзвичайного стану», що планується на «особливий» період
3 листопада, 2004 - 00:00

Дещо спірна теза про те, що у ході виборчої кампанії всі засоби хороші, у ці дні приблудилася до такої мало відповідної сфери, як банківська справа. У деяких ЗМІ з’явилася інформація й коментарі з приводу постанови Нацбанку України, що встановлює порядок роботи комерційних фінансових установ у так званий особливий період. Природно, появу цього документа відразу ж пов’язали з виборами і зробили висновок про загрозу, що нависла над банківською системою України взагалі й особливо над банками, що мають акціонерний капітал іноземного походження. Аж до того, що у цих банках нібито розробляються плани стосовно виведення свого капіталу...

Як пояснила «Дню» керівник прес-служби НБУ Світлана Войцеховська, цю постанову прийнято відповідно до указу Президента і закону про Національний банк України у вересні, а заюстовано (пройшла реєстрацію у Мін’юсті. — Авт. ) 10 жовтня. Згідно з процедурою через два тижні після цього її мають розіслати у банки. І так випало, що потрапило на 29 число. Але такі постанови, за великим рахунком, належать до сфери цивільної оборони. Аналогічні накази є на кожному підприємстві. А за системою Нацбанку таких постанов, зокрема і про роботу платіжної системи, як повідомила Войцеховська, тільки за період з червня 2003 року прийнято вже понад десять. Чому це питання «витягли нинi», вважає фахівець, «цілком зрозуміло...». «Мені здається, — вважає Войцеховська, — обговорювати цю тему просто смішно і непрофесійно. Це звичайна постанова, що регулює роботу банківської системи, подібні документи є у центральному банку кожної країни».

Працівник відділу зв’язків з громадськістю «Райфайзенбанку» Маргарита Дробот сказала «Дню»: «Можливо, хтось і займається розробкою планів щодо виведення капіталу, але нас це не стосується. До нас прийшли великі інвестиції, і ми як працювали, так і працюватимемо і, сподіваємося, що ніякого воєнного чи особливого стану не буде. У нас є інвестиції, вони продовжуються, у наших акціонерів довгострокові плани, як і у всіх країнах, де присутній «Райфайзенбанк». Тому якісь тимчасові труднощі ними до уваги не беруться...».

На думку голови правління АТ «Каліон Банк Україна» Жака Муньє, прийняття вищезазначеної постанови за три дні до першого раунду президентських виборів викликало справжню бурю у склянці води. Ось що він повідомив «Дню»:

— Ця постанова насправді визначає процедуру припинення або обмеження діяльності банку під час так званих «особливих періодів», якщо таке рішення буде прийнято українською владою. НБУ розіслав усім банкам копії цього документа з проханням не розголошувати його зміст. Кілька місяців тому НБУ звернувся до Асоціації українських банків з приводу такої резолюції і попросив його прокоментувати. Асоціація висловила свої зауваження, які, за певною інформацією, не було прийнято до уваги. Національний банк України ухвалив постанову 16 вересня, а Мін’юст зареєстрував її 5 жовтня. Чому НБУ опублікував її тільки за кілька днів до виборів і для чого потрібна уся ця секретність — на мій погляд, абсолютно незрозуміло. Але це лише посилило важку атмосферу останнього тижня перед виборами і було справді недоречним ходом.

Проте навіть якщо у когось виникають сумніви з приводу тексту цієї резолюції, то насправді особливо турбуватися нема про що. Цілком природно, що в «особливі періоди» країна має застосовувати особливу процедуру для роботи з банками… Але, як відомо людям з досвідом, якщо такий період настане, важливішими будуть не інструкції та правила, а, швидше, досвід і витримка чиновників, які керують країною і компаніями. Тому мене здивувало, коли я прочитав у пресі статті про те, що західні банки роздумують, залишатися їм тут чи ні… Чергова «буря у склянці води».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: