Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чи не залишаться видовища без хліба?

Про аграрну складову передвиборних програм
15 січня, 2010 - 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

За визначенням та сутністю передвиборні програми майбутніх кандидатів на найвищу посаду в державі мають на меті ознайомити виборців із тими задумами, діями та заходами, які втілюватиме майбутній президент. Традиційно значну частину таких документів займають обіцянки економічного характеру, зокрема — декларовані дії щодо сільського господарства та села. Що ж обіцяють селянам і сільським жителям основні президентські претенденти на виборах 2010 року?

Нагадаємо читачам, що це продовження тривалого моніторингу аграрної складової передвиборних програм основних політичних сил, що розпочались у 1994 році, і про які писав «День». У цьому аналізі ми наводимо програмні положення кандидатів у формі, максимально наближеній до оригінального викладу на сайті ЦВК. При цьому ми утримуємось від особливих коментарів, пояснень та уточнень, залишаючи їх за читачами. Водночас просимо пам’ятати, що йдеться про програмні положення майбутнього президента, компетенція і термін перебування на посаді якої обмежені Конституцією.

Передвиборна програма кандидата на посаду президента України Віктора Ющенка «Вільна, справедлива та сильна Україна». Головне її завдання — утвердження європейських стандартів у житті країни. Він однозначно стверджує: «Моя мета — членство України у ЄС». В той же час економічний блок програми видається дещо спрощеним. Серед соціально-господарських ініціатив дещо трансформована обіцянка про те, що «багаті мають платити в бюджет більше, ніж бідні».

У частині аграрного блоку Ющенко передбачає запровадження прозорого ринку землі з опорою на сучасний кадастр, чіткі правила використання та контролю за їх дотриманням. Це, на думку претендента, збільшить інвестиційний потік у село та сільську інфраструктуру. Одночасно держава має збільшити обсяги бюджетної підтримки села та подовжити розвиток системи пільгового кредитування.

Ющенко також пропонує реформувати системи захисту прав споживача, посилення контролю якості й безпечності продуктів харчування.

Передвиборна програма кандидата на посаду президента України Юлії Тимошенко «Україна переможе. Україна — це ти!» В основі програми Тимошенко — інноваційна економіка та прогресивні реформи. Виразний пріоритет буде надано наукоємним галузям. Водночас відбудеться податкова реформа, яка передбачатиме зменшення податкового навантаження та введенням податків на розкіш. Буде запроваджено антикорупційну схему продажу та оренди земель для здійснення інвестиційних проектів.

Окремий розділ передвиборної програми Тимошенко — Аграрна країна. В його основі — перехід до системного фінансування аграрного виробництва, формування ринкової інфраструктури та розбудова мережі обслуговуючих кооперативів. Значна увага держави буде спрямована на просування української продукції на зовнішніх ринках. Цим самим передбачається повернути Україні статус провідного постачальника сільськогосподарської продукції та наблизити якість і умови життя в селах до міського населення.

Передвиборною програмою передбачено, що земля належатиме виключно громадянам України, що живуть і працюють на ній. А ось річна орендна плата за землю суттєво зросте — до 10% її ринкової вартості. Також у програмі передбачено безкоштовну видачу державних актів на володіння присадибними ділянками.

Передвиборна програма кандидата на посаду президента України Віктора Януковича «Україна — для людей!» Програмні положення передвиборної програми Януковича передбачають проведення системних реформ та забезпечення кардинальних змін у житті суспільства. Важлива теза економічного блоку «Сильна економіка — успішна країна». Передбачається розробка нового Податкового кодексу, однак на яких засадах — не визначено.

Складова передвиборної програми Януковича — національна програма відродження українського села. Вона передбачає юридичну гарантію захисту земельних паїв, своєчасну виплату державних дотацій вітчизняним сільгоспвиробникам, а також компенсацію процентів за кредитами інвесторам сільськогосподарських проектів.

Цікавим елементом передвиборної програми Януковича є необхідність формування «державного антикризового продовольчого кошика» з переліком продуктів, захищених державою від цінових коливань. Однак не зрозумілим є, за які кошти і яка інституція цим буде займатись.

Передвиборча програма кандидата на посаду президента України Анатолія Гриценка «Присягаю народу України». Новий та амбітний кандидат у президенти декларує, що радикально змінить відносини держави і економіки, зокрема зменшення державного регулювання економіки. Водночас він вважає за необхідне зберегти таке регулювання лише у стратегічних галузях. Для підприємців держава стане партнером. Кандидат передбачає реформування податкової системи, зокрема зменшення переліку податків, спрощення податкового обліку, обмеження переваг і привілеїв у оподаткуванні, звільнення від оподаткування інвестицій та інновацій, вдосконалення оподаткування малого і середнього бізнесу.

Гриценко хоче створити умови для формування в Україні європейського та заможного села, чому присвячено окремий розділ Програми. Однак, якщо поставитися до окреслених завдань критично, то можна побачити, що їх втілення протягом однієї каденції Президента є доволі складним завданням.

Кандидат у президенти Гриценко стверджує, що Україна годуватиме Європу. Але сама Європа, по-перше, не втратила такі можливості, а по-друге, спершу слід, напевно, нагодувати якісними продуктами власний народ. Далі він стверджує, що сільське господарство не виснажуватиме землю заради експорту соняшника та ріпаку зосередить свою увагу на виробництві кінцевих продуктів.

Передбачено у його програмі й заходи щодо соціального розвитку села та розбудови інфраструктури на європейському рівні. Зокрема, планується відтворення мережі сільських закладів культури, медицини, соціальних послуг та освіти. Такі умови сприятимуть тому, що молодь не покидатиме село.

Передвиборна програма кандидата на посаду президента України Арсенія Яценюка «Новий курс». На думку Яценюка, держава повинна повернутися в економічне й господарське життя не лише як регулятор, але як їх активний учасник. Зокрема має бути посилено контроль за великими, над прибутковими та стратегічними підприємствами. А доходи від діяльності саме цих підприємств мають належати державі.

Ключовим гаслом його передвиборної програми є необхідність нової індустріалізації країни. В той же час кандидат у президенти вбачає за необхідне прискорити розвиток сільського господарства, повернути у нього промисловий спосіб організації виробництва. Основою сільського господарства він вважає великотоварне сільське господарство, організоване за принципом повного циклу: «від лану до споживача». Водночас передбачається зростання участі нашої країни на міжнародному ринку продовольства.

Доволі оригінальною є пропозиція створення Східноєвропейського проекту, з розробкою спільної політики у сфері сільського господарства і продовольства. Очевидно, що така політика в розріз з уже декларованими намірами вступу у ЄС, створюватиме перешкоди європейському вектору розвитку нашої країни.

Передвиборна програма кандидата на пост президента України Сергія Тігіпка. Новий довгостроковий курс, обмежений терміном президентської каденції, на думку Тігіпка включатиме:

— конкурентоспроможну економіку;

— сильну державу;

— розвинену демократію.

Для розвитку економіки передвиборча програма Тігіпка передбачає не лише реалізацію великих державних інвестиційних проектів, але й такі заходи як:

— захист та відновлення вітчизняного виробництва;

— розвиток великотоварного сільського господарства;

— запровадження прозорих операцій на земельному ринку;

— спрощення податкової системи;

— зменшення податкового навантаження та детінізацію економіки.

У аграрному блоці програми Тігіпко передбачає, що Україна буде житницею Європи. Він однозначно виступає за великотоварне виробництво, та перетворення села в зону розвитку. Сільські жителі, на його думку повинні мати доступ до усіх сучасних елементів інфраструктури: газу, світла (?), водопостачання, доріг, телефону та інтернету.

Для запровадження прозорого ринку землі він домагатиметься прийняття пакет законів: «Про ринок земель в Україні», «Про державний земельний кадастр», «Про державний земельний банк» та інших. Центральним елементом ринку землі стане Земельний банк, через якого здійснюватимуться усі операції з землею.

Якщо мислити новорічними категоріями, то передвиборчі програми кандидатів на посаду президента України — такі собі дитячі новорічні подарунки для дорослих. Обкладинка доволі яскрава, а ось цукерки часом навіть і не смачні. Чи пригадаються ці програмні положення переможцю?

Варто також нагадати, що з минулих президентських виборів у списку нинішніх є чотири кандидати. І в їхніх передвиборних програмах небагато нового чи оригінального. І навіть ті, хто декларує зближення з Європою, в частині аграрної політики жодним чином не хочуть враховувати європейський досвід та напрацювання. Доки триватиме така політика імпровізації? Адже інтеграція у ЄС — це не якісь міфічні угоди про асоціацію, а щоденна важка праця пристосування господарської політики і правових норм до вже напрацьованої спільної бази.

Юрій ГУБЕНІ, доктор економічних наук, професор, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: