Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чи застопорилася контрабанда

Експерти вважають, що безмитне ввезення товарів шкодить не лише економіці, але й здоров’ю людей
15 травня, 2008 - 00:00

У політико-економічну практику останнім часом буквально увірвалися заклики і гасла, які починаються зі слова «Стоп». Таким чином у країні намагаються здійснити різні, як позитивні, так і негативні, почини. Наприклад, зірвати курортний сезон або попередити насильство в родині. А почалося все з контрабанди, яку намагалися перекрити за допомогою згаданого дорожнього знака. Але інфлюють не лише гроші, а й слова, втрачаючи первинне значення від дуже частого й переважно необґрунтованого застосування. Так гасло «Контрабанда, стоп!» з часом перетворилося на пряму свою протилежність, оскільки колишні борці з цим небезпечним явищем змінили гнів на милість і тепер, намагаючись дати бій інфляції, нерідко стали прихильно ставитися до людей, які безмитно перевозять через кордони Вітчизни різні товари.

Першою тривогу підняла опозиція, стурбована блокуванням роботи Верховної Ради правлячою в країні партією. «Блокування загрожує аграрному ринку», — стверджує голова парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Микола Присяжнюк. «Якщо Верховна Рада не почне працювати та приймати необхідні закони з аграрних питань, якщо уряд не втрутиться в ситуацію, це призведе до краху вітчизняного виробника овочів, фруктів та інших продуктів харчування», — сказав він, зазначаючи, що у вівторок на порядку денному повинні були стояти аграрні питання, в тому числі і про боротьба з контрабандою сільгосппродукції.

Актуальність цього питання підтверджується нещодавно оприлюдненими дослідженнями проекту Fruit-Inform. За його даними, близько 90% помідорів ввозиться в Україну контрабандним шляхом, а обіг товарів контрабандистів, які спеціалізуються на цьому вантажі, оцінюється в 70 тисяч тонн. При цьому підраховано, що збитки держбюджету в зв’язку з контрабандою лише томатів можуть оцінюватися майже в 300 мільйонів гривень. А якщо брати до уваги й інші овочі, то виходять колосальні цифри, яких недораховується український бюджет. Як вважають експерти, обсяги контрабанди помідорів, огірків, зелені та іншої сільгосппродукції вже поставили українських овочівників на межу знищення. Керівник проекту Андрій Ярмак вважає, що «лише незначний обсяг імпорту відбивається в статистиці». За словами Ярмака, основний потік контрабанди йде через Придністровський регіон Молдови.

Голова громадської організації «Моя Молдова» Федір Гелич вважає, що контрабанда, багатомільйонні прибутки від якої йдуть до кишені корумпованих урядовців, завдає непоправної шкоди бюджетам Молдови та України. Він закликає владу обох країн розпочати безкомпромісну боротьбу з цим злом. Експерти нашої організації підрахували, що навіть водії, які перевозять вантажі через кордон на законних підставах, щомісяця дають хабарі працівникам митниці і прикордонної служби, інших структур на суму понад 600 тис. лей (близько $55 тис.). «Ці суми набагато збільшуються, коли йдеться про контрабанду — чи це овочі, чи великі партії наркотиків, які провозяться під контролем високопоставлених урядовців», — зазначає Гелич.

Але Держкомстат України лише підбирається до цієї проблеми. Його глава Олександр Осауленко вважає, що на зміни статистичних даних впливає як методологія обліку імпорту-експорту, так і контрабанда. До кінця року, повідомив Осауленко ІТАР- ТАКС, Держкомстат поставив завдання зпівставити дані зовнішньої торгівлі країни з показниками основних торговельних партнерів України і проаналізувати їх.

Але, думається, що насамперед проблему контрабанди потрібно вирішувати на законодавчому рівні. «Наша завдання — законодавчо зробити контрабанду нецікавою економічно. І законопроекти, які пропонує наш комітет — спрямовані якраз на це», — сказав «Дню» Присяжнюк і звинуватив коаліцію, яка гучно виступає за програму «Контрабанда, стоп!», у тому, що вона зірвала розгляд цих законів. «Знову все йде до того, що роботи в парламенті не буде. І незрозуміло, чого хоче коаліція: зупинити, чи ж, навпаки, очолити контрабанду. Це різні речі», — підкреслив голова аграрного комітету і пояснив, що комітет ініціює прийняття закону про оптові сільськогосподарські ринки, який дозволить виробникам овочів і фруктів продавати їх за нормальною ціною і зробить неможливою контрабанду, оскільки вона стане невигідною економічно.

Не є таємницею, що в незаконного завезення до країни овочевої продукції є ще один аспект — медичний. І в цьому питанні думки урядової коаліції та опозиції не мають розбіжностей. Як повідомив міністр охорони здоров’я Василь Князевич, коментуючи інформацію про збільшення ввезення до України помідорів та іншої сільгосппродукції без контролю якості, МОЗ України посилить контроль за ввезенням імпортних продуктів харчування. В інтерв’ю одній з агенцій міністр сказав: «Кабінет Міністрів розгляне проект закону про внесення змін до законодавства з контролю за генетично модифікованими продуктами: ввезенням, зберіганням і так далі», і додав, що на недавній колегії Міністерства розглядалося питання, як «встановити свою присутність на митниці». Санітарно-епідемічній службі, за словами міністра, дано доручення спільно із зацікавленими відомствами відпрацювати механізм створення санітарно-епідемічно-карантинних пунктів. «Ми вже будемо на кордоні і зупинятимемо цей процес», — пообіцяв В. Князевич. Він навіть виступає за те, щоб санітарно-епідемічна служба могла провадити перевірки без попередження. При цьому глава МОЗ погодився з тим, що робота з контролю за якістю імпортних продуктів в Україні поставлена слабше, аніж у Росії, де Россільгоспнагляд регулярно повідомляє про виявлення шкідливих речовин у імпортних харчових продуктах. «Наші мовчать... Я можу говорити як міністр охорони здоров’я: безпечніше купувати продукцію українського виробника, оскільки її якість підтверджено відповідними сертифікатами». Перший заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Микола Проданчук у інтерв’ю УНІАН зазначив, що сільгосппродукція, завезена до України контрабандним шляхом, потенційно небезпечна для здоров’я. «Цю продукцію ввозять нелегально тому, що є побоювання, що вона не пройде суворий санітарно-гігієнічний контроль», — сказав заступник міністра.

Стурбовані якістю продукції, яка незаконно завозиться до країни, і в комітеті ВР з питань охорони здоров’я. Його голова Тетяна Бахтєєва зазначає, що в Україні склалася дуже складна ситуація із завезенням овочів. На її думку, часто ці продукти містять у собі шкідливі хімічні речовини, які використовуються для того, щоб додати товару відповідного зовнішнього вигляду чи смаку. «Потрапляння до організму такого продукту один раз є небезпечним. А якщо таке повторюється часто, це небезпечно для життя і завдає величезної шкоди здоров’ю. Особливо дітям», — говорить Бахтєєва. «Один раз скуштувавши такий контрабандний овоч, дитина може дістати отруєння. Адже, купуючи такий продукт, кожен вважає за потрібне пригостити передусім дитину, оскільки це вважається корисним. Але тут немає ніякої користі, окрім великої шкоди, — зазначила вона і додала: — Не купувати і не їсти те, що завозиться контрабандними незаконними шляхами — ось розв’язання проблеми. Не потрібно купувати овочі невідомого походження на стихійних ринках».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: