Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чого НЕ навчать у Трускавці?

Зе-депутати закінчили перший день із семи інтенсиву з управління державою
29 липня, 2019 - 18:38
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Близько 260 представників партії «Слуга народу», обрані у парламент депутати і члени цієї політичної сили, зібрались на навчання у одному з найдорожчих готелів курортного міста Трускавець, що на Львівщині.

Упродовж семи днів викладачі Київської школи економіки і українські економісти навчатимуть їх державному управлінню, а ще безпеці, обороні, макроекономіці, інфраструктурі, оподаткуванню. Також новоспечених політиків вчитимуть, як працює Верховна Рада і які обов’язки у нардепа.

Політиків поділили на групи, які відповідають комітетам Верховної Ради, кожен може обрати для себе ту сферу, де б хотів працювати у парламенті. У такому форматі вони, як розповіла в інтерв’ю «Дню» Галина ЯНЧЕНКО, працюють вже впродовж останніх декількох тижнів.

Протягом вишколу члени партії матимуть практичні заняття, під час яких повинні підготувати законопроект, стратегічні документи.

«Це попередні комітети, які ми бачимо у стінах Верховної Ради, але я вважаю, що потрібно зменшувати кількість комітетів, дискусія ще триває, треба, щоб ці комітети закривали весь спектр завдань, які будуть. Але не треба створювати комітети заради їхнього створення. Безпека і оборона, аграрний, міжнародних справ – ці комітети є. Вони будуть трансформовані. Більш ефективно, коли менше, але якість вища», – заявив Дмитро Разумков, лідер партії «Слуга народу».

Заняття відбуваються з 8.30 до 21 години, з трьома перервами по 20 хвилин. «Слуги народу» проживають у трьох готелях, зокрема у найдорожчому «Ріксос Прикарпаття», де і відбувається заняття, а вартість проживання складає від 3050 до 21 700 гривень за номер.

Попри те, що Київська школа економіки намагається представить цей факт як щось унікальне і чого не було, навчання новобраних депутатів Верховної Ради не є чимось новим в українській політиці. Чимало партій проводили такі тренінги. Один з постійних експертів «Дня» Олександр СОЛОНТАЙ від Інституту політично освіти постійно проводить такі навчання для місцевих депутатів практично усіх політичних сил. Зазвичай на таких навчання народні обранці вчаться азам депутатської діяльності: дізнаються про свої права та обов’язки, дізнаються як готувати депутатські запити, тощо.

Тоді як майбутні депутати від «Слуги народу» вчитимуться керувати державою.

«Упродовж тижня з 8:30 до 21:30 новообрані народні депутати слухатимуть лекції від професорів Київської школи економіки та визнаних на ринку праці фахівців. У комплексі з лекційними заняттями студенти опрацьовуватимуть здобуті знання в групах для того, аби закріпити їх. На день передбачено три маленькі перерви та час на обід та вечерю. Та навіть тоді учасники виконуватимуть завдання від викладачів», - написав почесний президент Київської школи економіки Тимофій МІЛОВАНОВ на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

У коментарях пишуть, що за сім днів не можна нічого навчити. З цим Милованов не згоден.

«У корпоративному навчанні, а також навчанні з публічного врядування досить часто використовуються дво-, триденні та тижневі інтенсиви. Це лише перший тиждень з широкого плану навчання, яке планує партія», - наголосив він.

Також він пояснив, що обрали саме Трускавець, тому що в Україні поки немає інфраструктури для масштабного навчання дорослих.

«Попри той факт, що Україна розвиває рекреаційну складову економіки, поки що немає комплексів, які можуть забезпечити одночасне навчання майже трьох сотень людей. Тому зупинили свій вибір на комплексі у Трускавці, де раніше проводили свої навчання великі міжнародні та українські компанії», - пояснив він.

Зе-депутатам ідея з навчанням сподобалась. Хоч і не всім. У ЗМІ зявилось повідомлення, що до Трускавця поїхало 95% майбутньої фракції. Решта, посилаючись на особисті причини, від навчання відмовилась.

Ті ж 95%, які поїхали, учора весь день активно постили селфі з занять і писали захоплені відгуки від навчання і від знайомства один з одним. Адже ні для кого не секрет, що команда «Слуги Народу» не є однорідним організмом. І більшість майбутніх депутатів не були знайомі між собою до виборів. Тож навчання в Трускавці виконує ще одну стратегічну задачу – перезнайомити майбутню фракцію.

Утім поінформовані джерела «Дня» стверджують, що в партії «Слуга Народу» зараз активно працюють над напрацюванням протидії «тушкуванню» депутатів-мажоритарників від слуги народу. Адже відразу дві сили планують перекуповувати Зе-депутатів. Цифри називаються різні від разового платежу в 500 тисяч доларів до 40 тисяч доларів щомісячного утримання кожного народного депутата. 

Напередодні поїздки в Трускавець Президент Володимир Зеленьский заросив Зе-депутатів на Банкову. Учасники зустрічі розповідають, що окрім глави держави з ними бачився в.о.голови СБУ Іван БАКАНОВ. Останній приніс на зустріч символічні «папочки», в яких були біографії кожного Зе-депутата.

Головний редактор «Дня» у себе на сторінці в Фейсбук відзначила, що є речі, яких на таких навчаннях як у Трускавці не навчать. А саме вони – гарантія вірного та ефективного служіння Україні.  Всі вони – у книжках Бібліотеки «Дня». 


ВИНОС

Щоденник школи KSE для «Слуга Народу»

День 1. Орієнтація

Минув перший день навчальної програми для представників(ць) партії «Слуга Народу» від Київської школи економіки. Це був так званий «нульовий» орієнтаційний день, коли учасники програми знайомилися з концепцією програми та однопартійцями, мали перші інтерактиви та робили перші домашні завдання :)

Основна мета дня — познайомитися, зрозуміти, навіщо всі зібралися, чим займатимемося протягом тижня, а найголовніше — які результати отримаємо на виході.

А результатом буде державницьке портфоліо:

а) Стратегія «За що я буду відомим(мою) у парламенті»

б) Пропозиція політики у рамках стратегії

в) Законодавча пропозиція — фактично, пропозиція політики, проте державницькою мовою

г) Стратегія впровадження

Викладачі та модератори задали рамку, в якій відбуватиметься навчання. На орієнтації учасників поділили на групи по 8 осіб, з кожною групою працюватиме модератор.

На вечірній сесії представники партії «Слуга Народу» отримали настанови щодо укладення свого державницього портфелю, формату навчання, домашніх завдань, а також в інтерактивному форматі знайомилися з однопартійцями.

Ще до початку навчання учасники вже мали підготувати домашнє завдання:

Написати есе щодо своєї мотивації йти у народні депутати

Зняти коротке відео формату мікро-блога про себе

Чекаємо на інсайти від народних обранців :) Попереду — нові завдання.

_______________________

Цитата дня

«Зіскочити — ваше право. Ваше право бути ніким. Хто дійде до кінця — стане українським політиком. Ваша особиста задача — віднайти власну політичну суб’єктність.

*Джерело - Kyiv School of Economics

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: