Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чи зможе Україна видобувати більше власного газу?

Інвестиції в нові перспективні ділянки — під загрозою зриву
22 червня, 2020 - 19:33
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Україна цілком здатна забезпечити себе власним газом. Потенційні запаси палива в вітчизняних надрах здатні послужити ще не одному поколінню. За оцінками фахівців, там знаходиться до 900 млрд кубометрів палива.

Принаймні 250 млрд кубометрів з них цілком можна видобути.

«Україна може подвоїти свою ресурсну базу, якщо залучить у розробку глибокі поклади та поклади газу зі щільних порід», — пояснює директор дивізіону «Розвідка і видобування» Групи Нафтогаз Олександр Романюк.

Добратися до цих покладів нелегко, але можливо. Відповідні технології вітчизняні газовики мають. Тож справа лише за новими ділянками.

Торік у липні Кабінет міністрів визначив переможців конкурсу на укладення угод про розділ продукції (УРП) на 9 нафтогазових ділянках в Україні. Серед переможців виявилися і вітчизняні компанії, і іноземні, зокрема американська та канадські.

Однак відтоді минув майже рік. А відповідні угоди з переможцями досі не підписані. Тобто компанії так і не можуть приступити до освоєння нових родовищ.

«Міжвідомча комісія, яка відповідає за цей процес, не збиралася 4-5 місяців. На жаль, нам не вдалося фіналізувати угоди за рік. В уряду та інвесторів є ще останніх 6 місяців для того, щоб укласти ці угоди. Більше термін пролонгації не підлягає», — заявив під час онлайн-дискусії #енергочетвер «Чи відбудеться УРП в Україні? Коло друге. УРП-2019: виграли, але досі не отримали. Інвестори чекають уже майже рік» голова Державної служби геології та надр Роман Опімах.

Голова Держгеонадр сподівається, що завершити процес підписання угод УРП вдасться за кілька місяців.

«Ми готові до остаточного раунду переговорів із інвесторами. Це «перша ластівка», наступні конкурси мають відбуватися швидше», — наголосив Роман Опімах.

Якщо ж підписати угоди не встигнуть і за наступні півроку — перспектива освоєння нових родовищ знову зірветься. На жаль, підстав для занепокоєння в інвесторів також вистачає.

«Міжвідомча комісія складається з представників багатьох міністерств і відомств. Деякі з них є конструктивними, ми бачимо, що люди працюють на результат. А є не досить конструктивні відомства. Це, наприклад, Державна податкова служба і Міністерство юстиції. Там ми помічаємо небажання рухатися вперед», — описує ситуацію партнер і керівник практики енергетики та проектів в Україні, CMS Cameron McKenna, юридичний експерт з УРП Віталій Радченко.

Така поведінка чиновників згубна для країни. Адже в умовах економічної кризи залучити інвестора стає все важче.

Тим паче, що інвестиції в розвідку нових родовищ для України нині — критично важливі, нагадують у Федерації роботодавців нафтогазової галузі.

«Щоб мати звідки видобувати газ за кілька років, досліджувати та бурити потрібно вже зараз, — пояснює голова Федерації Віталій Щербенко. — Адже розробка нових родовищ займає від 3 до 5 років. Тож що раніше інвестори почнуть роботи на нових ділянках, то швидше зможуть розпочати з них видобуток. Старі ж родовища вже виснажені подекуди на 80-90%. Збільшити власний видобуток з них навряд чи можливо».

Тож газовики сподіваються, що угоди за підсумками минулорічного конкурсу все ж вдасться підписати протягом наступних кількох місяців.

А наступним етапом вітчизняного видобутку має стати розробка Чорноморського шельфу. На думку фахівців, до нього теж варто приступати якомога швидше — аби знову не втрачати час на тривалі бюрократичні процедури.

У Нафтогазі готові спочатку зробити на шельфі сейсміку, зменшивши ризикованість подальшої його розробки.

«А коли держава вирішить, що вона готова до конкурсу і є реальний попит — цей конкурс можна провести, і тоді залишити нас державним партнером. А не спочатку робити конкурс, витрачати два роки, зрозуміти, що він не відбувся, і втратити два роки на ті роботи, які треба буде робити будь-якому переможцю цього конкурсу, — заявив в ефірі онлайн-дискусії #енергочетверг голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. — Ми, як державна компанія, повинні бути тим інструментом, який зменшить ризики інших потенційних партнерів, відкриє двері для закордонних інвесторів».

Роботи на нових родовищах вистачить усім. За оцінками фахівців, щоб Україна стала енергонезалежною, за наступні 30 років в галузь потрібно вкласти до 30 млрд доларів.

Олексій САВИЦЬКИЙ, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: