Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ціна оздоровниці

ФДМ «зазіхає» на профспілкове майно. ФПУ, захищаючись, збільшив його на 100 мільйонів
25 липня, 2007 - 00:00

Новий корпус класу «люкс» побудувала і днями відкрила в санаторії «Карпати» (Закарпатська область) Федерація профспілок України. «В Європі подібного лікування немає!» — заявив заступника голови ФПУ Сергій Костін, характеризуючи лікувальний потенціал вітчизняних і, у тому числі, профспілкових санаторіїв.

Щоправда, водночас профспілковий функціонер мусив зазначити, що той сервіс, котрий вважався якісним ще 10 років тому, сьогодні безнадійно застарів. «Більшість оздоровниць побудовано в допотопні часи… А корпуси, в яких живуть люди, — ну, сарай-сараєм!» — експресивно описував ситуацію з деякими санаторіями Костін. Тож для конкурентоспроможності необхідно підвищувати рівень санаторіїв «Укрпрофоздоровниці». Цей процес, за словами Костіна, базуватиметься виключно на власних ресурсах — реінвестиціях прибутку. Однак, слід сказати, що він не такий вже й великий.Чистий прибуток, як стверджує Костін, за минулий рік по всій курортній системі «Укрпрофоздоровниці» становив лише дев’ять мільйонів гривень… Але ж до складу ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» входять 115 санаторіїв та інших закладів лікування й оздоровлення, з них 80 спеціалізуються на наданні санітарно-курортних послуг. За інформацією ФПУ, в 2006 році всі ці заклади відвідали близько 300 тисяч людей. І всього дев’ять мільйонів від такого великого господарства з такими довголітніми традиціями й практикою? Мабуть, замало… Напевно, так думає Фонд державного майна, котрий ініціює інвентаризацію майна профспілок.

Костін називає такі ініціативи протизаконними й схожими на брутальний обшук. А щодо невеликого чистого прибутку «Укрпрофоздоровниці», то заступник голови ФПУ згадав цілу низку проблем з таким великим господарством. «На жаль, не всі санаторії прибуткові… Закладено рентабельність 1—2%, але це не рентабельність і не дохідність, — зітхає Костін і додає: — Ми населенню віддаємо більше, ніж отримуємо від нього!».

Утім, за твердженням того ж Костіна, сьогодні рентабельність від приватних путівок доведена до 15—20%. А за 2006 рік «Укрпрофоздоровницею» сплачено 165 мільйонів гривень податків, при тому, що того ж року в реконструкцію цього ЗАТ було вкладено близько 104 мільйонів гривень, а за останні три роки освоєння капітальних вкладень в «Укрпрофоздоровниці» зросло майже вдвічі. Проте всі закиди ФДМ щодо інвентаризації Костін відкидає, заявивши, що «як і кожен господар, не впустить непроханих ревізорів у своє господарство», і в свою чергу висуває звинувачення ФДМ. «За моїми підрахунками, у Фонду держмайна залишилося всього 18—20% колишнього майна, а у нас 75—80% майна ФПУ збережено! То хто кращий хазяїн?» — іронічно міркує Костін.

До речі, за словами заступника голови ФПУ, з 300 тисяч відпочиваючих 23 тисячі — іноземці, проте більшість — з країн СНД. З Європи ж цього року в українських санаторіях відпочили лише 767 чоловік. Відповідаючи на запитання «Дня» щодо можливої зміни тенденції і відповідних заходів ФПУ, Костін зазначив, що в минулому вітчизняні санаторії громадяни капіталістичних країн не відвідували, а зараз, за рекомендаціями деяких наших співгромадян, починають приїжджати. Утім, це дуже незначна кількість і орієнтуватися на них поки не збираються. А от з країнами СНД — інша справа. «Є люди, які традиційно продовжують їздити…», — зазначає він. Зрозуміло, основний критерій певної популярності вітчизняних санаторіїв — ціна. За кордоном, як запевняють представники самих санаторіїв, подібні послуги значно дорожчі.

Проте чи прийнятна ціна на ці послуги для українців? «Вартість путівки в санаторій «Карпати» коштує в середньому 117—120 гривень на день…», — інформує головний лікар цього санаторію Василь Дубінін. Взагалі недорого, та чи доступно рядовому члену профспілки? Та на нього ніхто й не орієнтується — щойно відкритий корпус, наприклад, має виключно люкси. Усе тут приємно вражає… Проте, щоб мати задоволення відпочивати в таких апартаментах, доведеться щодня витрачати близько тисячі гривень. «Яка йде ціна, таку й даємо…», — констатує Дубінін.

Та скільки б не коштувала путівка в подібний санаторій, представники «Укрпрофоздоровниці» (92% її акцій належать ФПУ) твердять про прозорість цін. Навряд чи вони зменшаться і після інвентаризації майна, якої добивається ФДМ.

Олексій САВИЦЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: