Не встигли українці вдосталь посмакувати дешевим цукром з державного резерву, як після новорічних свят кілограм солодкого піску знову почав стрімко дорожчати. За даними Національної асоціації цукровиробників «Укрцукор», з 1 по 21 січня 2010 року тонна цукру в середньому подорожчала на 550 гривень і вже коштує 7500 гривень. В післяноворічний ціновий марафон включилися й молочні продукти (особливо відчутно подорожчали тверді сири). Які причини такого цінового збурення? Та чи варто споживачам готуватися до подорожчання й інших груп аграрних товарів? Про це «День» запитував експертів галузі.
«Підвищення цін на цукор — це результат невизначеності зі способами насичення цукром внутрішнього ринку», — говорить керівник групи експертів асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа. За його словами, сьогодні внутрішній ринок цукру розбалансований у питаннях пропозиції та попиту. Так, говорить експерт, українські цукрозаводи з нового врожаю вироблять 1,3 мільйона тонн цукру, тоді як за рік країною споживається 1,8 мільйона тонн. У дефіциті — 500 тисяч тонн цукру. Ось в цьому і вся проблема, говорить Лапа.
Експерт пояснює, що ціни на солодкий продукт вгору підганяє загроза очевидного дефіциту і невизначеність із джерелами його покриття. Так, не виключено, що в 2010 році може повторитися минулорічний досвід з не використання експортної квоти за поставок цукру-сирцю до України, говорить Лапа. Інше джерело покриття «солодкого» дефіциту — закупівлі на світовому ринку — теж проблематичне: світові ціни на цукор сягнули історичного максимуму. І тепер у перерахунку в гривні кілограм імпортного цукру коштуватиме 14—15 гривень. Але навіть якби держава й хотіла купити такий цукор, навряд чи їй це вдасться, бо всі поставки на світовому ринку цукру-сирцю на найближчі 2-3 місяці вже законтрактовані, говорять експерти.
А от президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко не виключає, що до подорожчання цукру приклали руку й спекулянти. За його словами, сьогодні в середньому по Україні ціна кілограму цукру досягла дев’яти гривень. Але вона може зрости ще на 20—30% — до 11 гривень, а можливо, — й до 12 гривень, якщо Антимонопольний комітет України найближчим часом не з’ясує, де в цій ціні економічні реалії, а де — міфи, говорить Козаченко.
В подорожчанні ж молочних продуктів, опитані експерти не бачать спекуляцій, пояснюючи все світовими тенденціями. Так, на початку 2009 року світовий ринок молокопродуктів відзначився падінням цін на свою продукцію. Однак з другої половини 2009 року ціни почали відновлюватися — і це потягло за собою підвищення експортних цін на молочну продукцію (у доларах). В Україні ж тим часом відбулася девальвація гривні, і за новим курсом гривні внутрішні ціни на сировину зросли. Спочатку закупівельні ціни підвищили молочні підприємства, які орієнтовані на експорт, розповідає Лапа. Взимку до підвищення вдалися і решта гравців молочного ринку аби не втратити сировинну базу. Загалом же протягом останнього півріччя 2009 року закупівельні ціни на молоко в Україні виросли вдвічі, а ціни в магазинах на молочні продукти — практично не змінилися. Тому нинішнє подорожчання молочних продуктів цілком очікуване. І найпевніше, що протягом січня-лютого 2010 року молочні продукти ще подорожчають на 10—15%, пророкує Лапа.
Саме молоко і цукор протягом кількох місяців знаходитимуться у групі найбільшого цінового ризику, говорять опитані «Днем» експерти. В решті продуктових групах агропродуктів різких цінових стрибків не очікується, заспокоює Володимир Лапа.
Так, за його словами, ринок м’ясних продуктів буде більш-менш спокійний, адже протягом 2009 року він демонстрував плавну цінову динаміку (ціни підвищилися на показник, навіть, менший за річну інфляцію в країні). На ринку олії в найближчі місяці також не очікуються цінові збурення. Навряд чи подорожчають і хлібні вироби, додає Козаченко. Щоправда, на ринку овочів та фруктів до квітня спостерігатиметься сезонне зростання — близько 2% щомісяця.