Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Депозити податком не обкладатимуться,

принаймні в 2005 році
11 листопада, 2004 - 00:00

Про це повідомив вчора перший віце-прем’єр- міністр, міністр фінансів України Микола Азаров. Асоціація українських банків надіслала з цього приводу «Дню» свою заяву, в якій, зокрема, повідомляється про те, що вона із задоволенням сприйняла спільне рішення уряду і Нацбанку щодо продовження мораторію на оподаткування у 2005 році процентних доходів населення за депозитними вкладами в банках.

«Асоціація українських банків, — вказується в заяві, — постійно виступаючи проти зняття мораторію, захищає інтереси економіки, вкладників і банків». На думку президента АУБ Олександра Сугоняко, вона свідомо захищає інтереси вкладників, причому не тільки нинішніх, а й потенціальних, які сьогодні мають на руках грошовий ресурс — і гривневий, і в іноземній валюті.

Загальна сума вкладів фізичних осіб в Україні станом на 1 січня 2004 року, за даними НБУ, становила 32,1 млрд. грн. Однак ця сума (у співставних цінах) майже у 10 разів менша, ніж та, яка зберігалася в Ощадбанку у 1991 році. Нині понад 33,1 млрд. готівкових гривень знаходяться поза банками, а від $15 до $17 млрд. — на руках у населення. За таких умов, як вважає АУБ, запроваджувати непопулярні заходи у вигляді оподаткування доходів від банківських депозитів було б недоцільним. Сьогодні вклади населення швидко зростають, але незважаючи на це ресурси банківської системи, які можна використати для кредитування економіки, ще дуже малі. Як впевнені у АУБ, через те не можна подавати жодних негативних сигналів на депозитному ринку. Стабільність на ньому дозволить вберегти ту позитивну тенденцію збільшення вкладів, яка мала місце в останні роки. АУБ наводить висловлювання Азарова: «Перш за все це зроблено з метою стимулювання росту депозитних вкладів наших громадян. Тенденція тут дуже добра — і ми хочемо її підтримати. У нас на депозитах вже більше 40 мільярдів. Ми таким чином підтримуємо лінію на зміцнення нашої банківської системи. Це — в інтересах уряду».

Отже, і банки, і їхні вкладники, може, ще й не виграли остаточно у фіскальної системи, але в усякому разі отримали від неї відстрочку.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: