Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Держбюджет «он-лайн»

До 31 січня 2016 року на порталі «Є-дата» мають зареєструватись усі розпорядники і одержувачі державних коштів
13 січня, 2016 - 12:27

Міністерство фінансів України продовжує впроваджувати революційну IТ-платформу, портал «Є-дата», що дозволяє зробити використання державних коштів прозорим. Тепер кожен громадянин може легко та безкоштовно відслідковувати платежі всіх державних органів та підприємств, адресата державних коштів, їхнє призначення та суми в режимі реального часу. 

Так команда проекту «Є-дата» розпочала 2016 рік вебінаром  «Як працювати з порталом». Усі інтернет-користувачі, які пройшли надзвичайно просту реєстрацію (достатньо було вказати прізвище та ім’я, номер телефону та адресу електронної скриньки) вчились створювати службові кабінети, отримувати і правильно використовувати ключі електронно-цифрового підпису, а також дізнались про вимоги до інформації, яку необхідно оприлюднювати згідно Закону «Про відкритість використання публічних коштів».

Інформація, яку оприлюднено на порталі, дає можливість громадському сектору, журналістам долучатись до процесу контролю й аналізу використання державних фінансів.

Детальніше про портал та вебінар — у коментарі «Дню» координатора проекту «Є-дата»  Анастасії РОЗЛУЦЬКОЇ.

— Цільовою аудиторією вебінару є учасники бюджетного процесу, а також представники державних і комунальних підприємств.

До 31 січня 2016 року на порталі «Є-дата» мають зареєструватись усі розпорядники і одержувачі державних коштів. Сьогодні в Україні їх майже 76 тис., а також державні та комунальні підприємства, яких близько 20 тис.

Очікуємо збільшення кількості зареєстрованих «службових кабінетів» користувачів та обсягу внесених договорів на портал.

Великим досягненням є те, що такий проект загалом став реальністю в нашій державі завдяки громадськості та політичній волі. Для реалізації вимог ЗУ «Про відкритість використання публічних коштів» у липні минулого року заступник міністра фінансів Оксана Маркарова створила проектну команду, яку очолює Олександр Щелоков. За неповних три місяці було створено портал, на якому були оприлюднені всі трансакції казначейства, а вже в жовтні розпорядники бюджетних коштів мали можливість створювати свої профілі на порталі та вносити інформацію про використані кошти.

Щодо мінусів, то це — відсутність облікових систем у майже 30% бюджетних організацій, застаріла технічна база, і особливо — інерційність державної системи, що опирається змінам, які просуває команда проекту.

Попри те, що систему створено надзвичайно простою у користуванні, все нове спричиняє багато запитань, на які ми даємо докладні відповіді. Закликаємо реєструватися на порталі «Є-дата» та оприлюднювати інформацію, щоб уникнути штрафів, які передбачені законом.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: