Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Директор і держава: насторожений нейтралітет

10 червня, 1997 - 00:00

Скориставшись прес-конференцією новоствореної Української асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції, яка планує добиватися відновлення присутності України на європейському й інших ринках феросплавів, де наші заводи зазнають дискримінації та звинувачень у демпінгу, "День" звернувся до керівників підприємств-членів асоціації з одним запитанням: допомагає чи заважає вам як виробникам держава на внутрішньому й на зовнішньому ринку? Нижче опубліковано їхні відповіді.

Голова правління ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" Олександр КОВАЛЬ:

- У нас в Україні нормальний і дуже прогресивний податок на прибуток - 30%. Як у найкращих розвинених і таких, що розвиваються, країнах. Але ніхто не враховує так звані приховані податки, закладені в собівартість через урядові рішення й різноманітні постанови. Я нарахував 28 їх видів, починаючи з відрахувань у фонд зайнятості, чорнобильського податку й закінчуючи нещодавно відновленим дорожнім збором. Усе це лягає на собівартість і піднімає її до рівня, коли вже неможливо конкурувати на світовому ринку.

Проте сьогодні ми таки відчуваємо, що уряд "б'ється" за ці справи. Не все йому вдається. А то - і на гірше виходить. Дорожній збір, приміром, скасували, а тепер знову повернули.

Голова ВАТ "Стаханівський завод феросплавів" Віктор КИСЛИЦИН:

- Я не можу сказати, що уряд допомагає, але не стверджуватиму й протилежного. Зараз ми працюємо самостійно й не сподіваємося ні на міністерство, ні на уряд. Ми працюємо самі. А будемо на когось сподіватися й посилатися на різноманітні труднощі, заводи стоятимуть.

Голова правління ВАТ "Краматорський металургійний завод" Микола ГУРТОВИЙ:

- Раніше було централізоване міністерство, яке справді вирішувало наші питання. Сьогоднішні його функції практично ніяк не можуть впливати на мене. Тепер про уряд. У нього є певний стратегічний курс, визначений Президентом. Деякі президентські укази нам, керівникам, не до душі. Але ми перебуваємо в цьому правовому полі, в ньому повинні працювати і працюємо, знаходимо шляхи, методи, як за цих умов хоча б вижити. Доводиться виживати!

Голова правління ВАТ "Костянтинівський металургійний завод" Валерій НОЗДРАЧОВ:

- Я в ролі директора лише півтора місяці. І поки що будую свою роботу на тому, щоб вирішувати в першу чергу питання, які залежать від мене. Проблем, які стоять перед заводом, його колективом, та й переді мною особисто, чимало. Але з них дуже багато таких, де мені допомога не потрібна: можу розв'язати сам. Тож необхідності звертатись у міністерство, в різноманітні керівні організації поки що не бачу. А згодом, коли зроблю все, що в моїй компетенції, звертатимуся, домагатимуся допомоги або втручання.

Генеральний секретар Української асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції Олег ШЕВЧУК:

- Свого часу я очолював групу компаній "Обрій", сьогодні беру участь у діяльності різних фірм. Я зокрема є головою наглядової ради компанії "Обрій-капітал", членом правління ряду інших фірм групи, а також комерційним директором "Укртелекому" - це моя основна робота. І позаяк виступаю в дуже різних іпостасях залежно від обстановки, я не можу сказати, де мені держава заважає, а де допомагає. Я займаюся різними ринками, головні орієнтири - це фондовий ринок, феросплави й телекомунікації. Діяльність уряду позначається на них неоднаково. Загальний баланс державного впливу - нейтральний.

Газета: 
Рубрика: