Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Дніпроспецсталь» проти «Красного Октября»

Українські металурги просять підтримки у держави для боротьби з російськими конкурентами
8 серпня, 2012 - 00:00

Провідний український виробник сталей і сплавів спеціального призначення — Запорізький завод «Дніпроспецсталь» — звернувся по допомогу до місцевої влади в подоланні наслідків світової економічної кризи й у боротьбі за вітчизняний ринок металопродукції.

«Нашими основними конкурентами на внутрішньому ринку України є металургійні підприємства Російської Федерації, зокрема, волгоградське ЗАТ «ВМЗ «Красный Октябрь», що активно підтримується державою» — говориться в тексті звернення адміністрації підприємства до обласної влади. Маючи і без того нижчу ціну на природний газ та електроенергію, дане підприємство отримує ще й державну дотацію на оплату останньою у розмірі 70% її вартості, що дозволяє йому витісняти українську продукцію на нашому внутрішньому ринку за рахунок нижчої собівартості. В той же час витрати вітчизняних електрометалургів на купівлю енергоносіїв, що використовуються у виробництві, істотно зросли. Так, теплоенергія, що закуповується «Дніпроспецсталлю», подорожчала на 87% у порівнянні з 2010 роком. На 71% подорожчав природний газ, на 63% — технічна вода і на 43% — електрика. Навіть залізничні перевезення зросли в ціні на половину.

Враховуючи настільки нерівні умови конкуренції з російським металургійним бізнесом, «Дніпроспецсталь» звернулася по допомогу до держави. «Одним із протекціоністських заходів у сфері економіки є підтримка державою внутрішнього попиту, у тому числі, за рахунок здійснення державного замовлення. «Дніпроспецсталь» пропонує розглянути можливість закупівлі металопродукції вітчизняного виробництва 17-ма провідними держкомпаніями, серед яких миколаївське ДП «Зоря» — «Машпроект», «Завод ім. В. О. Малишева», Запорізький титано-магнієвий комбінат та інші», — говориться у зверненні заводчан.

Нагадаємо, що фінансові збитки підприємства за IV квартал 2011 року склали 191 мільйон гривень, а за період січень — квітень поточного року — 104 мільйони.

Андрій ГАЙДАЙ, Запоріжжя
Газета: 
Рубрика: