Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дністер стає електроакумулятором

А Дністровська ГАЕС повертається у власність держави
6 грудня, 2005 - 00:00

Завтра найбільший акціонер ВАТ «Дністровська ГАЄС» НАК «Енергетична компанія України» планує розглянути на зборах акціонерів цього ВАТ питання про його ліквідацію та передачу активів державній компанії ВАТ «Укргідроенерго».

Як пояснив наприкінці минулого тижня журналістам перший заступник міністра палива та енергетики Юрій Продан, річ у тім, що акціонерами цього товариства є переважно державні організації. Приватні структури — міноритарії. Причому вартість їхнiх акцій не перевищує 100 тисяч гривень, і держава вже передбачила гроші на їхнiй викуп. Продан також зауважив, що приватні структури свого часу були заведені на Дністровську гідроакумулюючу електростанцію для того, щоб поліпшити і диверсифікувати фінансування цього складного комплексу — отримати кредити для добудови. Але їм так і не вдалося знайти інвесторів, і будівництво, як і раніше, фінансувалося виключно за рахунок бюджету. Більше того, акціонери, які не зробили власного фінансового внеску, пояснювали зволікання в ході робіт виключно недоліками у бюджетному фінансуванні. В той же час, за словами Продана, побудова Дністровської ГАЕС дозволить підвищити якість української електроенергії і її конкурентоздатність на західному ринку, оскільки там дуже цінують наявність регулюючих потужностей в енергосистемі, з якої експортується електроенергія.

Нагадаємо, на початок грудня на спорудження Дністровської ГАЕС (загальна будівельна готовність до пуску першого гідроагрегату становить 68%) за рахунок спецфонду бюджету спрямовано 119,1 млн. грн. У грудні буде додано ще 30,8 млн. гривень, і графік фінансування ГАЕС буде повністю виконано.

Як зазначив міністр палива та енергетики України Іван Плачков, вирішення питання добудови Дністровської ГАЕС дозволить створити в енергосистемі України регулюючі потужності, які сьогодні становлять лише 8—9%, тоді як базовий рівень для неї 15%. Нам потрібно покрити пікове навантаження у ранкові ті вечірні години і розв’язати питання акумулювання надлишкових потужностей блоків АЄС та ТЄС у нічні години, вказав міністр. Тому міністерством розроблено стратегічний план завершення будівництва, і роботи, за словами міністра, активізувалися. Наступного року, впевнений Плачков, обсяг робіт на ГАЕС буде збільшено, для чого зараз проводяться переговори про кредит Світового банку «десь на $500 мільйонів» для добудови і введення до ладу першої черги цього об’єкту. Крім того, передбачається ввести спеціальну добавку до оптового тарифу на електроенергію, яка буде використовуватися для спорудження ГАЕС на Дністрі. Цим, за словами міністра, «надалі буде займатися наша потужна компанія «Укргідроенерго». Її очолює Семен Поташник, у якого є великий досвід введення в експлуатацію таких об’єктів». Міністр також підкреслив, що ця компанія має великий технічний та науковий потенціал та досвід залучення кредитів і виконання проектів спільно зi Світовим банком.

Про унікальність Дністровської ГАЕС журналістам захоплено розповідав керівник «Укргідроенерго». Вона, за його словами, полягає в тому, що на цій станції вперше впроваджено гідроагрегати, потужність яких майже вдвічі переважає існуючі в Україні і у світі (324 МВт), а проектом ГАЄС передбачено будівництво семи таких агрегатів. Вони можуть працювати і в режимі насоса, і в режимі турбіни-генератора. Як зазначив Поташник, за двадцять два роки, які минули від початку спорудження ГАЕС, тут було використано 1,1 млрд. гривень, а для введенння першого гідроагрегату належить вкласти 1,7 млрд. гривень. Він запевнив, що в результаті введення в дію Дністровсьої ГАЕС і місто Новодністровськ, і Чернівецька область отримають друге життя.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: