Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Долар по 28 і навіть більше...

Банкіри: гривня у вересні може продовжити повільну девальвацію
29 серпня, 2018 - 17:48

За оцінкою директора казначейства банку «Кредит Дніпро» Олега Курінного, за відсутності економічних і політичних шоків курс гривні у вересні буде в діапазоні 27,5—28,5 грн/$1.

«Нацбанк змушений реагувати на пікові дисбаланси попиту та пропозиції: за чотири тижні серпня чистий продаж валюти регулювальником на міжбанку за допомогою аукціонів та інтервенцій за найкращим курсом у системі Matching склала понад $500 млн — місячний рекорд з початку року. Разом із тим регулювальник неодноразово наголошував, що в режимі гнучкого курсоутворення курсова динаміка визначається об’єктивними ринковими трендами, і його завданням є не втримання курсу на певному рівні за будь-яку ціну, а згладжування значних ситуативних коливань», — сказав він у коментарі Інтерфакс-Україна.

За оцінкою Курінного, подальша курсова динаміка визначатиметься ринковими трендами: даними щодо урожаю, ціновою кон’юнктурою на продукцію українського експорту та грошовим потоком від нього, перспективами співпраці з МВФ, а також глибиною девальваційних настроїв бізнесу та населення.

За оцінкою головного економіста «Альфа-Банку» (Україна) та «Укрсоцбанку» Олексія Блінова, динаміка обмінного курсу гривні найближчим часом визначатиметься активністю держави щодо здійснення бюджетних витрат.

«Якщо фіскальна політика помітно м’якшатиме, то вельми вірогідні нові епізоди сильного тиску на обмінний курс. Цей чинник відіграватиме велику роль, щонайменше, до кінця 2018 року. Визначальним чинником для валютного ринку буде успішність перемов із місією МВФ у вересні, оскільки центральним предметом занепокоєності є здатність України рефінансувати виплати за зовнішнім державним боргом  2018—2019 рр. без подальшого зниження золотовалютних резервів. Здійснене днями Міністерством фінансів приватне розміщення держборгу не послаблює цю занепокоєність, зважаючи на його короткостроковий характер», — додав він.

Скарбник банку «Форвард» Наталія Шишацька також прогнозує подальше плавне зниження курсу гривні.

«Зниження курсу гривні зумовлене активізацією імпортерів на міжбанківському валютному ринку та психологічними очікуваннями учасників ринку  сезонного осіннього послаблення курсу нацвалюти. НБУ постійно присутній на ринку, згладжуючи спекулятивні коливання курсу, продаючи іноземну валюту через аукціони й інші інструменти, тим самим стримуючи різке зниження вартості гривні. Ми чекаємо подальшого плавного зниження курсу, який може бути відкорегований у бік зміцнення на початку вересня, коли почнуть заходити експортні надходження», — сказала вона.

Підготувала Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: