Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дороге сміття

Європейський Союз дасть Україні 1,2 мільйона євро на правильне поводження з відпрацьованими батарейками
23 березня, 2016 - 11:25

В Україні щороку утворюється близько 10 мільйонів тонн побутових відходів, зокрема й сотні тонн електронних відходів, які несуть загрозу для екології та людей.

Про це заявив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час відкриття проекту Twinning «Впровадження систем управління відходами електронного та електричного обладнання (WEEE) в Україні».

«За підтримки Європейського Союзу ми розпочинаємо роботу з наближення українського законодавства з питань поводження з відходами до стандартів ЄС. Зокрема йдеться про впровадження ефективних та сталих механізмів збору та утилізації відпрацьованих батарейок та електронних відходів. Адже за офіційними даними в Україні щорічно продається 4,500 тонн акумуляторів та батарейок, які зазвичай викидаються на полігони побутових відходів. Саме ці види відходів несуть неабияку небезпеку для навколишнього середовища та людей», — зазначив Негода.

За його словами, сьогодні необхідно реформувати систему поводження з побутовими відходами в Україні. Для цього потрібно актуалізувати наявне законодавство та розробити і прийняти низку нових законодавчих та нормативно-правових актів.

«Невід’ємною частиною побутових відходів є відпрацьовані батарейки та прилади електронного та електричного обладнання. Тому є нагальна потреба на законодавчому рівні вирішити питання створення системи поводження з ними», — вважає Перший заступник міністра.

«Приєднання до цього проекту допоможе нашій державі якнайшвидше привести законодавство у сфері поводження з побутовими відходами, зокрема й небезпечними, у відповідність до норм і стандартів Європейського Союзу», — додав В’ячеслав Негода.

Він також наголосив на тому, що в Україні гостро постало питання демонополізації ринку послуг з перероблення та захоронення побутових відходів.

«Його вирішення відображене у законопроекті «Про житлово-комунальні послуги», який ухвалено в першому читанні і готується до другого читання у профільному комітеті ВРУ. Також потребує вирішення питання налагодження ефективної системи збору використаної тари та упаковки, що є у складі побутових відходів», — зауважив Негода.

Урядовець також нагадав, що дотримання європейського принципу «розширеної відповідальності виробника», співпраця виробників товарів в упаковці з органами місцевого самоврядування відображено у законопроекті «Про упаковку та відходами упаковки». Цей законопроект, розроблений Мінрегіоном за участю представників органів місцевого самоврядування, соціальних партнерів та представників бізнесу у сфері виробництва тари і упаковки, вже зареєстрований у Верховній Раді України.

ДОВІДКА

Проект Twinning буде впроваджуватися Агентством з питань охорони навколишнього середовища Австрії, Міжнародним офісом Води — Франція, та Міжнародним та південноамериканським фондом з питань управління і державної політики — Іспанія.

Наразі сторонами підписано Контракт щодо проекту Twinning. Передбачається, що він триватиме 21 місяць. Його загальна вартість, що фінансується Європейським Союзом, становить 1.200.000 EUR.

З метою впровадження проекту Twinning у Мінрегіоні утворено робочу групу, склад якої затверджено наказом від 22.05.2015 № 111.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: