Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дволикий бахтинський флюорит

5 червня, 2009 - 00:00

Унікальне родовище флюоритів виявлено в Мурованокуриловецькому районі на Вінниччині. Як розповів кандидат геологомінеральних наук Юрій Новосельцев, 1995 р. на полі біля села Бахтинки було продовжено багаторічні геологорозвідувальні роботи на флюоритному родовищі. Геологи виявили тут два великих масиви флюоритних руд у древніх докембрійських пісковиках. Загальні ресурси родовища виводять його на друге місце в СНД після Вознесенського родовища в Примор'ї.

Флюорит - це плавиковий шпат, один із найкрасивіших мінералів у світі, що увібрав усі кольори спектру. Завдяки своїм природним якостям він використовується в ювелірній галузі як виробний камінь, а також іде на виготовлення лінз для оптичних приладів нічного бачення, мікроскопів, фотоапаратів, біноклів.

Проте основна цінність флюориту, вважає член Вінницької Малої академії наук Сергій Зеленюк, полягає в іншому. За хімічним складом це фтористий кальцій із вмістом цінного компоненту - фтору (49%). Останній за своїми хімічними властивостями в кілька разів перевершує кисень, а за агресивністю до більшості речовин йому взагалі немає рівних. Флюоритні концентрати використовуються більше ніж в тридцяти промислових галузях.

Як найбільший споживач плавиковошпатових концентратів серед країн СНД Україна досі не мала жодного розробленого родовища флюоритів. Тому й доводилося імпортувати концентрати з Монголії, Китаю, Примор'я за стабільними цінами $100-160 за тонну, в залежності від марки. Основними споживачами (серед 18 областей України) є Донецька, Запорізька, Миколаївська та Харківська області.

Донецька геолого-економічна група інституту мінеральних ресурсів розробила техніко-економічні обгрунтування щодо можливого промислового значення родовища. Є кілька варіантів його освоєння. За прогнозами спеціалістів, ресурси флюоритних руд бахтинського типу в межах області складають 110 млн. тонн. Якщо в дію буде введено Бахтинський гірничо-збагачувальний комбінат, це дасть імпульс промисловому розвиткові не лише району, а й усій Вінниччині.

Володимир ТИМЧИШИН, "День"
Газета: 
Рубрика: