Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ефект щиросердного зізнання

АМК викриває та пробачає
19 жовтня, 2005 - 00:00

Викриття картельних змов стає доброю традицією сучасної України. Принаймні за те, щоб викриттів було побільше та різних, активно бореться голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв. Воно й не дивно — йому ще в парламент балотуватися. Адже треба довести суспільству свою виняткову активність і корисність. Саме тому, через тиждень після того, як АМК звинуватив у монополізмі три нафтопереробні компанії, він виступив із новим викриттям. Цього разу в антиконкурентних діях звинуватили страхові компанії, які здійснювали свою діяльність у приміщеннях органів Міністерства внутрішніх справ України, відділеннях МРЕВ.

Основною статтею обвинувачення було монопольне право на страхування в органах МВС, в основному малось на увазі страхування цивільної відповідальності власників автотранспорту. Цю монополію АМКУ визначив іще в 2003 році. Тоді, за словами Костусєва, було розкопано, що ДП «Страховий альянс» (зараз ДП «Захист») було єдиним агентом, через якого відібрані МВС України страхові компанії отримували право на страхування в приміщеннях МВС України. Провівши розслідування, комітет дав офіційні рекомендації як і МВС, так і страхувальникам не займатися цим більш. Деякі компанії тоді відреагували на заклик не бути монополістами й розірвали свої договори зі «Страховим альянсом». Інші продовжували вести підпільну роботу. Серед підпільників виявилося й МВС, яке також не захотіло відмовитися від кишенькових страхових компаній. Більше того як заявив Костусєв, «нашим працівникам погрожували й шантажували їх міліцейські чиновники». АМК у грудні подав на них до суду. Коли ж Білоконя на посаді міністра змінив Луценко, він вирішив відмовитися від страховиків і заборонив їм працювати у своїх підрозділах.

Проте, за словами Костусєва, робота страхових компаній продовжувалася. Крім того, АМК з’ясував, що страхові компанії стали учасниками антиконкурентної змови та рекомендував їм розірвати договори, які мали ознаки порушення конкурентного законодавства. «Провівши таке розслідування та покаравши страхові компанії, ми повернули конкуренцію на ринках страхових послуг», — підкреслив Костусєв. Тепер бажаючі страхуватися можуть це зробити в будь-якій компанії, що має відповідну ліцензію.

Компанії ж, що порушили свого часу антимонопольне законодавство, були оштрафовані. Процедура призначення розміру штрафу нагадувала гру в Павлика Морозова та розкаяння грішників. Так, наприклад, за словами Костусєва, ЗАТ «Українська охоронно- страхова компанія» за те, що «здала картель» і допомагала комітету в розкритті фактів порушень і своєчасно подавала інформацію, вдостоїлася символічного штрафу 1 гривню. Нагадаємо, що за антиконкурентні дії компанії ризикують заплатити згідно з законодавством до 10% від виручки за рік, попередній року виголошення «вироку». Так що компанія, зобразивши співпрацю з органами, умудрилася зекономити немало грошей. Проте на засіданні цю компанію назвали найзбитковішою серед усього картелю, так що, можливо, економія була й не такою великою. Хоча визнання власної провини допомогло зберегти гроші й найприбутковішої з компаній — ЗАТ «Українська страхова компанія «Княжа», її оштрафували на 500 тис. грн. Іншого суб’єкта, що зізнався — на ДП «Захист», на 100 тис. грн. Дві інші компанії — ДП МВС України «Ресурси», і СК «Добробут» спочатку активно відбивалися від обвинувачень, а потім, коли Костусєв став загрожувати їм великими сумами штрафів, зобразили розкаяння, покаялися й визнали, що кругом винні. Голова правління «Ресурсів» Микола Іваненко навіть заявив, що вся ця діяльність була нав’язана колишнім міністром МВС Білоконем.

Проте така поведінка компаній не дивна. «Ресурсам» вдалося знизити розмір штрафу з 170 тис. грн. до 17, а «Добробуту» з 1,4 млн. до 140 тис. грн. Так що така «ощадливість» всупереч первинним переконанням по-людськи дуже зрозуміла.

Наталія ГУЗЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: