Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Економiка українського прориву

26 жовтня, 2004 - 00:00

Учора кандидат у президенти, лідер Партії промисловців і підприємців, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах оприлюднив (також і в режимі аудіо-відео та чат-протоколу) свій план «Економічний прорив і духовне оновлення», описаний у книзі з назвою «Український прорив».

Перегортаючи фундаментальну працю, виконану майже на рівні наукової монографії, бачиш, що вона націлена також і на перспективу. Цей здогад підтверджує і невеликий передвиборний проспект кандидата, що журналісти одержали разом зі згаданою книгою. Під портретом Кінаха і календарем на листопад і грудень йде мовби обіцянка: далі буде... А поруч прогноз про те, що буде в період після президентських виборів: «Нам знову будуть брехати політики. Нами знову будуть маніпулювати. Нав’язаний нам політиками вибір нас не влаштовує. Ми не хочемо вибирати між владою й опозицією». І в програмі, яка, звісно, ні на що інше, як на перемогу не може бути орієнтована, і в реальному політичному полі Анатолій Кінах, очевидно, орієнтується як на президентські, так і на наступні, парламентські вибори. На них він має намір позиціонувати себе як реальну третю силу. «Ми — пропозиція України, — так уже сьогодні звучить його передвиборний слоган, — ми третя, головна, конструктивна сила, її роботяща більшість!».

За планом Кінаха, економіка України повинна ґрунтуватися на прискореній модернізації, зростанні виробництва саме тієї продукції, що дозволяє підвищити заробітну плату. Природно, зростання доходів населення повинно випереджати ріст ВВП, а тим більше — цін. У реалізації цієї програмної мети опорою кандидата буде «соціальна база суспільства — середній клас», що гарантує «підвищення добробуту і якості життя громадян країни».

План Кінаха приділяє багато уваги аграрній політиці і намічає різноманітні інструменти для підйому українського села. Це і виробничі ланцюжки «від лану до столу», і податкові стимули виробникам, і технічне переозброєння підприємств, і підтримка аграріїв кредитами і держзамовленнями, і грамотне регулювання ціноутворення. Кінах проти адміністративного силового втручання в економіку. На його думку, політичні спекуляції навколо «спекулянтів» замість дійсної державної роботи приведуть лише до погіршення життя найбідніших людей, до зневіри і соціальної апатії... Кінах підтримує прийнятий Верховною Радою закон, яким передбачено продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Журналістам роздали текст його звернення з цього приводу до Президента Леоніда Кучми, у якому висловлюється прохання підписати цей документ, щоб не одержати джерело соціальної нестабільності і не погіршити якість земельних ресурсів.

«Український прорив» Кінаха містить серйозну критику сьогоднішнього українського суспільства і тих шляхів, якими пішла вітчизняна економіка після отримання незалежності. Утім, головний зміст книги — це, безумовно, так звана позитивна програма, що повинна стати для України чимось подібним до тих програм, на яких піднімалася післявоєнна економіка Німеччини, Японії й інших держав. У такій програмі неминуче повинні бути високі амбіції, і Кінах про це не забуває. Зокрема, темпи зростання ВВП, достатні для прориву, повинні в три-чотири рази перевищувати темпи країн Європейського Союзу. Як це зробити? Пропонується перейти від економіки екстенсивного розвитку до інноваційної моделі економічного зростання, для чого відмовитися від інерційної економічної моделі на користь «економіки знань» і зробити локомотивами розвитку і точками прориву передові наукоємні галузі — виробництво космічної техніки, авіаційну промисловість і моторобудування, електрозварювання, порошкову металургію, біотехнології, кібернетику тощо.

І, як усякий кандидат, Кінах проти корупції і тіньової економіки, за те, щоб змінити підходи до кадрової політики (неприпустимо, щоб відповідальні посади в країні перетворювалися в товар). Відповідаючи на питання «Дня» щодо того, кого, у випадку своєї перемоги на президентських виборах, він включить до складу уряду України, Кінах сказав, що це, безумовно, будуть гідні і глибоко професійні люди, що підбиратимуться на альтернативній основі, а на посаду прем’єра буде оголошений конкурс, у якому візьмуть участь кілька чоловік. Що стосується конкретних прізвищ, то, «беручи до уваги, що політична конкуренція в нас дуже далека від прозорої і рівноправної і часто являє собою бій без правил», вони названі не були...

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: