Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ексклюзивний брокер

Проблеми із розмитненням бензину ринку нафтопродуктів пророкують зміну правил гри
25 жовтня, 2012 - 00:00

Як заявили напередодні найбільші нафтотрейдери, днями Держмитниця призупинила митне оформлення ввезених в країну бензинів, і в результаті на кордоні накопичилося понад 20 тисяч тонн пального. При цьому дизельне пальне розмитнюється в нормальному режимі. У прес-службі відомства підтвердили виникнення проблем із розмитненням, але більш докладних коментарів не надали.

Тим часом експерти ринку впевнені, що дії митниці означають зміну правил гри на ринку імпорту нафтопродуктів. За прогнозами фахівців, найближчим часом на ньому почне працювати ексклюзивний брокер, через якого згодом і відновиться імпорт. Саме на таку думку їх наштовхують сьогоднішні події на митниці.

«Ряд великих нафтотрейдерів отримали сигнал від митниці, що найближчим часом на ринку почне працювати ексклюзивний брокер, через якого відновиться імпорт бензинів. Коли всім створюються проблеми, а в одного цих проблем немає. У нього можна купувати, а решті — палки в колеса. Ця практика вже загальновідома. Учасники ринку будуть видавлюватися. А їх нішу буде займати цей постачальник, який матиме на митниці окремий шлюз», — говорить директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн.

І хоч із вівторка митниця вже відновила оформлення імпортного бензину, в подальшому його знову можуть заблокувати, упевнені експерти. За їхніми прогнозами, відбудеться це одразу після виборів. Учасники ринку впевнені, що така ситуація викличе нову хвилю подорожчання бензину, пов’язану з його дефіцитом. Вже до кінця тижня його ціна може підвищитися на 15 — 17 копійок за літр.

Нагадаємо, наразі від 70 до 80% бензину, що продається в Україні, імпортується. Тому ще один можливий сценарій розвитку подій — відмова від імпорту й тотальний дефіцит пального. Як вважає Куюн, за подібного розвитку подій споживачам залишиться лише 1-2-тижневий запас нафтопродуктів.

Олексій САВИЦЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: