Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Енергетика оживає

9 вересня, 2004 - 00:00

У вівторок у Києві в рамках міжнародного форуму «Паливно- енергетичний комплекс України: день сьогоднішній і майбутній» проходила VI Міжнародна конференція «Енергетична безпека Європи ХХI століття. Інноваційні пріоритети», організована парламентським комітетом з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, а також іншими державними структурами.

Ідея проведення в Києві цього міжнародного форуму виникла на засіданні Виконавчої асамблеї Всесвітньої енергетичної ради, що проходила в Києві рік тому. Форум розпочав роботу у вівторок. Серед головних його заходів — спеціалізована виставка паливно-енергетичного комплексу України, в якій беруть участь 160 провідних українських і закордонних фірм. Вони представляють на своїх стендах новітні технології, обладнання, матеріали, продукцію й послуги з будівництва, реконструкції, технічного переозброєння підприємств електроенергетичної, вугільної та нафтогазової галузей.

«Ми дуже раді вітати серед учасників і гостей форуму представників промислово-фінансових еліт, керівників підприємств і організацій, членів законодавчих зборів і органів виконавчої влади, — говориться у зверненні до учасників форуму міністра палива та енергетики України Сергія Тулуба. — Ваша робота спрямована на розвиток співпраці в стратегічно життєздатних проектах із забезпечення поставок енергії в Європу, а результати форуму, безумовно, стануть реальним вагомим внеском у розвиток паливно- енергетичного комплексу держави, української економіки, сприятимуть формуванню надійного енергетичного підмурівка нашого економічного зростання».

Українські енергетики та гості з-за кордону зможуть взяти участь у семінарах, круглих столах і конференціях. Зокрема, департамент електроенергетики Мінпаливенерго України проведе на форумі семінар «Енергетика України як елемент національної безпеки». У рамках форуму в Києві відбудуться засідання робочої групи з реформування енергетичного сектора, а також збори Ядерного страхового пулу України за участю відомих фахівців з ядерної безпеки міжнародного рівня. Мінпаливенерго скористається приїздом на форум провідних фахівців галузі й проведе з ними технічні наради.

Коментуючи програму форуму, секретар пеківського парламентського комітету й голова Незалежної галузевої профспілки енергетиків України Вадим Литвин сказав «Дню»: «Українська енергетика зробила помітний крок уперед. У галузі затвердилися реальні ринкові відносини, що грунтуються насамперед на тому, що за послуги й продукцію треба платити. В результаті підприємства отримали можливість не лише виживати, а й розвиватися в технічному плані, створили попит на відповідну продукцію. Нинішній форум і виставка повною мірою відображають цей процес: енергетика оживає».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: