Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Естонський інвестор: «Фірсова позбавили мандата, бо він захистив європейський бізнес від українських депутатів»

8 квітня, 2016 - 13:13

Компанія Arricano Real Estate, найбільший європейський  інвестор і девелопер у сфері торговельної нерухомості в Україні, обурена ситуацією щодо члена парламентського комітету з питань євроінтеграції Єгором Фірсовим. Компанія офіційно зверталася до депутата Фірсова із заявою про порушення в Україні прав Arricano як іноземного інвестора, зокрема ситуації довкола ТРК SkyMall, а також тиску з боку правоохоронних органів.

Як стало відомо «Дню» від прес-служби компанії, Arricano розцінює позбавлення  Єгора Фірсова депутатського мандата як наслідок його прилюдної позиції щодо впливових українських політиків у процесах, пов’язаних з їхніми діловими інтересами, у тому числі щодо депутата Олександра Грановського та його участі в ситуації з ТРК SkyMall.

У компанії стверджують, що Єгор Фірсов — це один із небагатьох політиків, який за ці чотири роки не лише приділив час і вивчив історію порушення прав компанії Arricano у випадку з ТРК SkyMall (Скаймолл), а й звернеться до НАБУ та Генеральної прокуратури України з офіційною заявою про необхідність розслідувати багаточисельні відверто незаконні дії чиновників і посадових осіб стосовно Arricano та захоплення ТРК SkyMall. Саме після звернень до НАБУ та Генеральної прокуратури України Фірсова позбавили депутатського мандата.

З 2012 року компанія Arricano  втратила контроль над ТРК SkyMall, а 2014 року  — фактично і частки у проекті. За  цих чотири роки  компанія  більше 50 разів офіційно зверталася до Президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Арсенія Яценюка,  міністра юстиції Павла Петренка, Генерального  прокурора Віктора Шокіна і багатьох народних депутатів України. На превеликий жаль, більшість цих звернень  не спонукали представників української влади до реальних дій для відновлення прав  іноземного інвестора та інвестиційного іміджу України в цілому, констатує прес-служба компанії.

Також Arricano як естонський інвестор в Україні  зверталася до перших осіб естонської держави. В результаті цих дій прем’єр-міністр Естонії Тааві Рійвас в рамках свого робочого візиту до України 13—14 січня 2015 року  звернувся до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням забезпечити законне відновлення права Arricano на ТРК SkyMall.

У січні 2016 року бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета розглянув скаргу  Arricano про грубі порушення законодавства посадовими особами Укрдержреєстру,  визнав її обґрунтованість і офіційним листом звернув особливу увагу міністра юстиції Павла Петренка та в.о. прокурора м. Києва Олега Валендюка на неефективність розслідування кримінальних проваджень про порушення законодавства держреєстраторами, незаконні перереєстрації ТРК SkyMall і корпоративних прав. Також він рекомендував посилити захист від несанкціонованого втручання в Державний реєстр майнових прав на нерухоме майно декількома рівнями авторизації.

«На превеликий жаль, Arricano, права іноземних інвесторів в Україні — практично не захищені, — розповідає генеральний директор Arricano RealEstate Михайло Меркулов. — Маючи на руках позитивні рішення лондонських судів,  ми не можемо повернути актив в Україні, оскільки українські процеси та справи вмить ставляться «на стоп» або закриваються. Українські чиновники ігнорують факти та зауваження перших осіб Європи,  бізнес-омбудсмена. На жаль, ситуація з паном Фірсовим стала логічним  продовженням «інвестиційного клімату» і «євроінтеграційних процесів по-українськи»... до статусу народного депутата та довіри, наданої йому народом України».   

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: