Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Фармацевти прогнозують значне зростання цін на ліки

Європейська Бізнес Асоціація просить Президента втрутитися в ситуацію з введенням додаткового 5% імпортного збору
29 січня, 2015 - 12:07

Європейська Бізнес Асоціація звернулася до Президента України Петра Порошенка щодо ситуації із Законом України «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року» №73-VIII, прийнятим Верховною Радою України 28 грудня 2014 року. Попри заяву прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка в день голосування за Закон України, у фінальній його редакції усі лікарські засоби підпадають під дію додаткового 5% імпортного збору, обурюються в ЄБА.

«Такий спосіб прийняття Закону, коли ми спостерігаємо кардинальні розходження між тим, що було офіційно заявлено, та фактичним змістом нормативно-правового акта, є неприйнятним для бізнес-спільноти і негативно позначається як на її довірі до представників влади, так і на стані справ у такому чутливому до непередбачуваних змін секторі, як фармацевтичний», — йдеться у зверненні Асоціації. Більш того, наголошують там, упродовж зустрічі з Валерієм П’ятницьким, радником прем’єр-міністра України, яка відбулася 26 січня 2015 року, бізнес-спільнота не отримала відповіді щодо вирішення питання нульової ставки нового збору для усіх лікарських засобів. Також, наразі невідома ані орієнтовна дата завершення консультацій уряду України з ВТО щодо введення в дію закону, ані дата оприлюднення остаточного рішення уряду України з цього питання. Тож, бізнес, від виконання місії якого залежить забезпечення населення ліками, знову почувається у стані «невагомості».

Серед основних наслідків закону України ЄБА вбачає суттєве підвищення цін на ліки і медичні вироби як українського так і іноземного виробництва. Прогнозується подорожчання на 25%. Крім того, кажуть в Асоціації, є загроза обмеження доступності ліків через вимушені затримки у постачанні лікарських засобів та сировини для їх виготовлення із-за кордону. Компанії передбачають, що у зв’язку із подальшим посиленням дефіциту валюти вони не зможуть здійснювати платежі за зовнішньоекономічними контрактами.

Ще однією проблемою, з якою стикнеться Україна за таких умов, стане відмова деяких міжнародних компаній постачати окремі категорії високотехнологічних медичних виробів, яким немає аналогів внутрішнього виробництва, попереджають в ЄБА. Адже для таких виробників збільшення податкового тягаря може також виявитися нездоланною перепоною. Адже ситуація із вимушеним суб’єктивним підходом митних органів до визначення ставки оподаткування ПДВ 7% або 20% для медичних виробів продовжується, а загалом триває вже понад дев’ять місяців.

Саме тому компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації звернулися до Президента України для включення усіх лікарських засобів і хоча б частини медичних виробів до переліку «життєво необхідних».

Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: 
Рубрика: